Ugrás a tartalomra

Solti Árpád szerzői esetet tartottak Szabadkán

2018.10.09
12:28
2018.10.09
17:27
Forrás
Pannon RTV
25 éves jubileumát ünnepli idén a magyar Nemzeti Kulturális Alap.

A negyedszázados évfordulót 25 év, 25 nap, 25 esemény című nagyszabású fesztivállal ünnepli meg a magyar kultúra mecénása, amelyen a Nemzeti Kulturális Alap szerteágazó tevékenységével ismerkedhetnek meg az érdeklődők, Magyarország számos települése mellett a határon túl, így Szabadkán is.

Solti Árpád szerzői estjét, hétfőn este tekinthették meg az érdeklődők Szabadkán a városháza dísztermében. Közreműködtek a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar, Gerhát László vezényletével.

Gerhát László, karnagy, Kecskeméti Szimfonikus Zenekar, Magyarország: „A hangverseny apropója az NKA 25 éves évfordulója, és ebben Kecskemét is aktívan részt vesz. Nagyon sok NKA-s pályázaton vettünk részt, és nagyon sok NKA-s pályázat segített abban, hogy koncertjeink megvalósuljanak. És így természetesen nagy örömmel vállaltuk ezt a felkérést, hogy mi is ebben az ünnepi időszakban vállaljuk a magunk részét.”

25 éves a magyar Nemzeti Kulturális Alap, és idén jubiláris évet ünnepelnek. Ennek alkalmából Magyarország szerte és határon túl is 25 helyszín ad otthont a fesztiváli kulturális programoknak. A szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ volt az egyik ilyen helyszín.

Bodrogi Hajnalka, ügyvezető, Népkör Magyar Művelődési Központ: „Ezt a fesztivált azzal a céllal hozták létre, hogy 25 helyszínen, 25 rendezvényt mutassanak be, és ezzel is ezt a 25-ös számot szeretnék népszerűsíteni. De én úgy gondolom, hogy ennél sokkal fontosabb az, hogy ők egész évben és már 25 éve támogatják a magyar kultúra különböző ágazatait.”

A Népkör Magyar Művelődési Központtal nagyon régi és tartalmas kapcsolatot ápol az NKA, ezért lett Szabadka a fesztivál egyik állomása.

Bak Lajos, kurátor, Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégium, Budapest: „Az elmúlt 25 évben a Nemzeti Kulturális alap tulajdonképpen, maga a létrejötte is arra összpontosított, hogy a magyar kultúra páratlan a világon. Ezért a magyar kultúra támogatására szerveződött meg, határon túl és határon belül egyaránt. ”

Az elmúlt 25 évben a Nemzeti Kulturális Alap kiírásain 12 ezer határon túli pályázat nyert több mint 8 milliárd forint összértékben.

Szabadka
Nemzeti Kulturális Alap
Solti Árpád
Bak Lajos

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:07, Frissítve: 11:16

Semmelweis filmbemutató Palicson

A VMSZ és a Vándormozi most a Semmelweis-filmet hozza Palicsra - közölte közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint. A vajdasági díszbemutatót május 8-án tartják a Palicsi Vigadóban 19:30-tól.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.