Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Sors-kanyar - előadás a Don-kanyar tragédiájának 80. évfordulója alkalmából

2021.10.12
16:59
2021.10.12
17:41
Forrás
Pannon RTV
Két székhellyel, Budapesttel és Szabadkával, pontosabban Horgossal érintve dolgozza fel nemcsak a történelmi tényeket, hanem a történések apró részleteit is a zenés-táncos produkció.

Október 27-én és 28-án lesz a premierje a Sors-kanyar című előadásnak a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban. A Magyar Nemzeti Tanács és a budapesti Udvari Kamaraszínház koprodukciója a Don-kanyar tragédiájának 80. évfordulója alkalmából készül, és az ott harcoló katonáknak és elesett hősi halottaknak állít emléket. Az előadás létrejöttéről és magvalósításának folyamatáról az alkotók sajtótájékoztatón számoltak be Szabadkán.

Két székhellyel, Budapesttel és Szabadkával, pontosabban Horgossal érintve dolgozza fel nemcsak a történelmi tényeket, hanem a történések apró részleteit is a zenés-táncos produkció - hangzott el a sajtótájékoztatón. Az 1942/43-as időszakban lezajlott eseményekkel korábban még sohasem foglalkozott egyetlen színház sem. Az emlékév 2022 februárjában lesz, a Sors-kanyart viszont már idén október végén bemutatják Szabadkán, novemberben pedig Budapesten. Szigeti Réka dramaturg elmondta, a produkció létrejöttét katonai tanácsadók és történészek is segítették.

"Az előadásunk Dajka Margit és Lajtos Árpád házas évein és emlékein keresztül valójában megmutatja a Don-kanyar történéseit 1942 és 1943-ból."

Pannon RTV

A két főszereplő, a Dajka Margitot alakító Stelly Zsófia, és a Lajtos Árpádot megszemélyesítő Mészáros Gábor mellett közreműködik majd a Fokos zenekar Szerda Balázs vezetésével, aki az előadás zeneszerzője is egyben. Fellép a Vajdasági Kamara Táncegyüttes hat táncosa is - emelte ki Patyerek Csaba, a Sors-kanyar egyik koreográfusa.

"Mi az egész előadás folyamán a Mezőség férfi táncainak látványos és virtuóz táncaiból szemezgettünk, de mellé még a Nádas-mente és a gyimesi táncanyagból is loptunk néhány adatközlő táncából, és tulajdonképpen ezekből felépítve tudtunk egy remélhetőleg látványos koreográfiát, vagy koreográfiákat összehozni, amelyek a történéseket azt hiszem, hogy bőven alátámogatják, illetve a további színpadi jelenetekre ráerősítenek."

Pannon RTV

Kálló Béla rendező elmondta, a tervek szerint az előadással később az egész Kárpát-medencét bejárják.

"Valami olyan dolog születik itt, aminek október 26-án lesz a nyilvános főpróbája, október 27-én és 28-án pedig a bemutatója, két bemutatónk lesz itt a Kosztolányi Dezső Színházban, fél 8-tól. Tehát akkor legyen ez a reklám helye, de ez azt is jelenti, hogy mivel koprodukciós partnerek is dolgoznak, Budapesti bemutató is lesz. Ez a XIII. kerületben van, az Altemplomban, ahol már a budapesti közönség is, és a sajtó, média nagyon várja az előadást."

Az előadásnak az lesz a sorsa, hogy egyrészt Vajdaságban és Magyarországon is játsszák, de a pandémia csitulásával eljut majd a Kárpát-medence minden régiójába, Felvidékre, Erdélybe, Baranyába, és a Mura-vidékre is.

Sors-kanyar
Don-kanyar
előadás
MNT

Kapcsolódó tartalmak

Most

12:28

Kevés termés, alacsony ár - Bajban az almatermesztők

Már évek óta nem kecsegtető az almatermesztők helyzete Szerbiában, így Észak-Bácskában sem. Sem az időjárás, sem a piaci és felvásárlói körülmények nem kedveztek a termelőknek. Azt mondják, ennyi pénzért nem éri meg külföldre szállítani.
11:07, Frissítve: 11:15

Új helyszínre kerül a palicsi Kalandpark

Az elmúlt év októberében még a strandon kezdték el építeni, immár viszont a Palicsi Állatkertben kapott helyet. Az erről szóló döntést a helyi önkormányzat és a Palics Park Kft. közösen hozta meg.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.