Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Varga Dániel

A sötétben látó tündér – Korhatár nélküli mese

2019-09-08
13:53
2019-09-08
17:29
Forrás
Pannon RTV
Korhatár nélküli mesét tűzött színpadra a Talentum Egyesület. A sötétben látó tündér című táncos mesejátékot szombaton mutatták be Szabadkán a Kosztolányi Dezső Színházban.

Két hónap együtt gondolkodás és kísérletezés után született meg a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület mesés-táncos előadása. A háromezer éves tündérhölgy minden részében szerethető meséjét Kálló Béla rendezte színpadra.

Kálló Béla, rendező: „Ez a szöveg hihetetlenül gyönyörűséges, aminek olyan költői képei, allúziói vannak, amitől nincs szüksége másra az embernek. Így is álltunk hozzá. Amitől a néptánc és a népzene bejött a képbe és megerősítette ezt az egészet az éppen az, hogy ezeket a költői képeket tudtuk erősíteni, csúcsosítani, továbbgondolni és a néző fejében is továbbvinni.”

Bagossy László népmesei elemekben bővelkedő története nemcsak születésről mesél,
van benne sok-sok próbatétel, találós kérdések sőt még a világ másik fele is. A 3000 éves Sötétben Látó Tündér kerettörténetből nyílik egy másik, lekvárba zárt Világszép Nádszálkisasszonyt megmentős mese.

Szloboda Budanov Márta, színész: „Úgy szerettük volna megcsinálni, hogy legyenek benne szituációk is, legyenek benne figurák is. Bár a mese nem mindenütt engedi meg. Magában a tündérmesében van néhány figura, talán egy van csak hosszabban megírva helyzetileg, a másik kettő kicsit rövidebben, de magával a meséléssel kell kitölteni és a két fiatal tehetséges táncossal és a másik két tehetséges zenésszel, akikkel ezt így összeállítottuk.”

Szloboda Budanov Márta alakja köré igazi táncszínház szerveződik.

Szakács Tamás, néptáncos: „Én már dolgoztam különböző színházakkal, rendezőkkel együtt, de ilyen szinten, hogy csak egy színésznő és egy pár van a színpadon, illetve két zenész, ilyen formában még nem. Úgyhogy nekem is új volt ez a helyzet és az is, hogy ketten Violával kellett a lépéseket, illetve azt, amit Béci szeretett volna, a színpadra hoznunk, illetve odavarázsolni Márti mellé.”

A zenés-táncos mesejátékot a Talentum szervezésében többször is műsorra tűzik még.

Szabadka
Kosztolányi Dezső Színház
A sötétben látó tündér
Kálló Béla
Szloboda Budanov Márta
Szakács Tamás
néptánc
Talentum Tehetséggondozó Művelődési Egyesület

Most

07:36, Frissítve: 07:48

Szükségállapot Velencében

Szükségállapotot hirdetett az olasz kormány az áradás miatt Velencében, 20 millió euró gyorssegélyt kap a város a legsürgősebb teendőkre.
07:17, Frissítve: 07:28

Foci: Szerbia legyőzte Luxemburgot

Az Európa-bajnoki selejtezősorozat B-csoportjában tegnap Szerbia 3–2-re nyert Belgrádban Luxemburg ellen, míg Portugália 6-0-ra verte Litvániát.
00:02, Frissítve: 00:10

Federer jutott az elődöntőbe

Roger Federer két szettben 6:4, 6:3-ra verte Novak Đokovićot a Londonban zajló tenisz világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, így ő lesz ott Dominic Thiem mellett a négy között.

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.