Ugrás a tartalomra

Szabadka épületeire a historizmus is rányomta bélyegét

2021.12.09
14:09
2021.12.09
16:22
Forrás
Pannon RTV
Szabadka és a magyarországi Baja közötti kapcsolat a régmúltra tekint vissza.

2020. szeptember elsején kezdetét vette egy közös Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program, amely a Historizmus Bácskában nevet viseli. Ez a Szabadkai Városi Múzeum és a bajai Türr István Múzeum közös projektje.

Szabadkáról mindenkinek elsősorban a szecesszió jut eszébe, ami az építészetet illeti. Azonban a 19. század második felére jellemző volt a historizmus is. A város utcáin sétálva több ilyen jegyet viselő épületet is találhatunk. Ilyen a Svetozar Marković Gimnázium épülete.

Ninkov K. Olga, művészettörténész, programkoordinátor: „A szecesszió egyedi stílus, nincs két egyforma épület a szecesszió idejéből. A historizmusnál, tehát a 19. század második felé épült épületeknél viszont a különböző elemek ismétlődnek, ugyanis ezek a neostílusok. Már eleve historikus stílusokat újítottak fel. A neobarokk, a neogótika, a neoromantika. Ezeket az elemeket vették át különböző más korokból, és vannak az eklektikus épületek, ahol keverednek.”

A historizmus kapcsán a Szabadkai Városi Múzeum és a bajai Türr István Múzeum közös projektjében egy kétnapos konferencia is helyet kapott. A historizmus meghatározza Szabadka és Baja építészeti profilját, de ez a stílus nemcsak az építészetben, hanem más művészeti ágakban is megjelenik.

N. Kovács Zita, igazgató, Türr István Múzeum, Baja, Magyarország: „Nagyon sok kapcsolódási pontunk van, többek között Telcs Ede, aki Baján született és Szabadkán nőtt föl és az életműve megtalálható mind a bajai, mind a Szabadkai Városi Múzeum gyűjteményeiben és az elkövetkező időszakban a Telcs emlékévek keretében szeretnénk megemlékezni, hiszen születésének 150 évfordulóját ünnepeljük.”

A közös projekt célja a turizmus fellendítése, valamint a közös kulturális örökség bemutatása.

Mihájlovity Bába Anikó, megbízott igazgató, Szabadkai Városi Múzeum: „Ez a konferencia az első nagyobb lépés ebben a projektben, emellett volt már egy foglalkozás, egy workshop gyerekeknek, ahol varrtak. Valójában a historizmus időszakbeli ruhákat fognak majd varrni a fiatalok, méghozzá a varrónő tanoncok, akik valójában két foglalkozáson vesznek részt, illetve az iskolában fogják befejezni ezeket a ruhákat és ebből lesz majd egy kis kiállításunk is itt a múzeumban. Emellett természetesen készül majd egy kiállítás is Historizmus a Bácskában címmel.”

A konferenciát egy fotókiállítás is kíséri. Ez szabadon látogatható, valamint Baján is bemutatják majd. A Szabadkai Városi Múzeum keddtől-szombatig 10 és 18 óra között tart nyitva.

A konferencia pénteken folytatódik, 10:30-tól várják az érdeklődőket. A részvétel ingyenes, a szájmaszk viselete kötelező. Egyébként a konferencia első napján az építészetről volt szó, a második nap pedig a művészeteké lesz majd, természetesen a historizmus jegyében. Aki viszont lemaradna a kétnapos konferenciáról, az se bánkódjon, ugyanis egy kiadványt is megjelentetnek. Ebben összegzik a kétnapos konferencián elhangzott előadásokat.

Szabadka
Baja
IPA
IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program
historizmus
Szabadkai Városi Múzeum
Türr István Múzeum
Ninkov K. Olga
N. Kovács Zita
Mihájlovity Bába Anikó
szecesszió
Szabadkai Városi Könyvtár
Svetozar Marković Gimnázium

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.