Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Szabadka és Hódmezővásárhely művészeti kapcsolatai egy kötetben

2020-10-17
07:35
Forrás
Pannon RTV
Szabadka és Hódmezővásárhely művészeti kapcsolatait összesíti az Art&Craft Határon Átnyúló Együttműködési IPA projekt.

A kutatások eredményeként a Szabadkai Városi Múzeum szakemberei egy évszázadnyi anyagot tudnak egy kötetben bemutatni.

Pannon RTV

A kapcsolatok feltárásának kiindulási pontját a szecesszió ideje jelentette, Tornyai János és Kovács Mária festményei, amelyeket 1912-ben mutattak be Szabadkán.

Pannon RTV

A következő lépésként a vásárhelyi majolika 1913-as bemutatása következett, ami Szabadka első művészeti kerámiakiállítása volt. A szoros kapcsolat a két város között a világháború után is fennmaradt.

Pannon RTV

Ninkov Kovacsev Olga, a Szabadkai Városi Múzeum művészettörténésze: „Később egy szabadkai művésznő Nemes Fekete Edit többször is részt vett a vásárhelyi kerámia szimpóziumon. Ezek a főbb állomásai ennek a kapcsolatnak, ezt próbáltam körbejárni, ezt mutatjuk be a könyvben. Bemutattuk azt is a könyvben, amit mi 2020-ban Hódmezővásárhelyen, illetve itt, Szabadkán realizáltunk, kiállításokat, konferenciát, játszóházakat.”

Szabadka
Hódmezővásárhely
művészet
festészet
Art&Craft
Ninkov Kovačev Olga
Szabadkai Városi Múzeum
kötetbemutató

Most

22:18

Vásároljunk online, jót tesz a bolygónak!

Az online vásárlás a hagyományos kereskedelemhez képest átlag 36 százalékkal alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással jár – hívta fel a figyelmet egy friss kutatás alapján a Prologis ipari és logisztikai ingatlanvállalat az MTI szerint.

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.