Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Szabadka és Hódmezővásárhely művészeti kapcsolatai egy kötetben

2020-10-17
07:35
Forrás
Pannon RTV
Szabadka és Hódmezővásárhely művészeti kapcsolatait összesíti az Art&Craft Határon Átnyúló Együttműködési IPA projekt.

A kutatások eredményeként a Szabadkai Városi Múzeum szakemberei egy évszázadnyi anyagot tudnak egy kötetben bemutatni.

A kapcsolatok feltárásának kiindulási pontját a szecesszió ideje jelentette, Tornyai János és Kovács Mária festményei, amelyeket 1912-ben mutattak be Szabadkán.

A következő lépésként a vásárhelyi majolika 1913-as bemutatása következett, ami Szabadka első művészeti kerámiakiállítása volt. A szoros kapcsolat a két város között a világháború után is fennmaradt.

Ninkov Kovacsev Olga, a Szabadkai Városi Múzeum művészettörténésze: „Később egy szabadkai művésznő Nemes Fekete Edit többször is részt vett a vásárhelyi kerámia szimpóziumon. Ezek a főbb állomásai ennek a kapcsolatnak, ezt próbáltam körbejárni, ezt mutatjuk be a könyvben. Bemutattuk azt is a könyvben, amit mi 2020-ban Hódmezővásárhelyen, illetve itt, Szabadkán realizáltunk, kiállításokat, konferenciát, játszóházakat.”

Szabadka
Hódmezővásárhely
művészet
festészet
Art&Craft
Ninkov Kovačev Olga
Szabadkai Városi Múzeum
kötetbemutató

Most

21:15

Ökoturizmus két keréken

Kerékpárosok részére épült fából, rusztikus pihenőhely Ludason. Az EcoVeloTour projekt az ökoturizmus valamint a kerékpáros turizmus integrálását célozza meg.
19:51, Frissítve: 19:59

Koronavírus-járvány Európában

A koronavírus-járvány lassítása érdekében Lengyelországban zárva tartják a temetőket, Olaszországban naponta mintegy ezren kerülnek kórházba, meghosszabbították a szükségállapotot Csehországban, gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában.
18:26, Frissítve: 20:10

Mini-Schengen online csúcs

Három témakörben tartott virtuális találkozót Aleksandar Vučić szerb államfő, Edi Rama albán kormányfő és Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnök.

Népszerű