Ugrás a tartalomra

Szabadka és Hódmezővásárhely művészeti kapcsolatai egy kötetben

2020.10.17
07:35
Forrás
Pannon RTV
Szabadka és Hódmezővásárhely művészeti kapcsolatait összesíti az Art&Craft Határon Átnyúló Együttműködési IPA projekt.

A kutatások eredményeként a Szabadkai Városi Múzeum szakemberei egy évszázadnyi anyagot tudnak egy kötetben bemutatni.

A kapcsolatok feltárásának kiindulási pontját a szecesszió ideje jelentette, Tornyai János és Kovács Mária festményei, amelyeket 1912-ben mutattak be Szabadkán.

A következő lépésként a vásárhelyi majolika 1913-as bemutatása következett, ami Szabadka első művészeti kerámiakiállítása volt. A szoros kapcsolat a két város között a világháború után is fennmaradt.

Ninkov Kovacsev Olga, a Szabadkai Városi Múzeum művészettörténésze: „Később egy szabadkai művésznő Nemes Fekete Edit többször is részt vett a vásárhelyi kerámia szimpóziumon. Ezek a főbb állomásai ennek a kapcsolatnak, ezt próbáltam körbejárni, ezt mutatjuk be a könyvben. Bemutattuk azt is a könyvben, amit mi 2020-ban Hódmezővásárhelyen, illetve itt, Szabadkán realizáltunk, kiállításokat, konferenciát, játszóházakat.”

Szabadka
Hódmezővásárhely
művészet
festészet
Art&Craft
Ninkov Kovačev Olga
Szabadkai Városi Múzeum
kötetbemutató

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.