Ugrás a tartalomra

Szabadka: Kiállítások, játszóházak és koncertek a Múzeumok Éjszakáján (videó)

2017.05.21
09:46
Kiállításokkal, játszóházakkal és koncertekkel ünnepelték Szabadkán a Múzeumok Éjszakáját
Kiállításokkal, játszóházakkal és koncertekkel ünnepelték Szabadkán a Múzeumok Éjszakáját. A szabadkaiak a szombat délutánt és estét a kultúrának és az önfeledt szórakozásnak szentelték. A város harminc helyszínén szerveztek programot. A gyerkőcök ámulva figyelték a miniatűr mozdonyokat. A szabadkai Új Városháza előcsarnokában vasútmodell-kiállításon vehettek részt az érdeklődők.



A Szabadkai Városi Múzeumban többek között Petrik Pál festő és díszlettervező születésének 100. évfordulója alkalmából rendeztek tárlatot. Hulló István, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója elmondta, emellett De kipihentük magunkat címmel az Újvidéki Vajdasági Múzeum vendégtárlatát is megnézhetik a látogatók. „Ebben az épületben hat kiállításunk van és a hetedik az emléktárgyboltban, úgyhogy ez ilyen rekordszám. Egy időben eddig hat kiállítást nem mutattunk be. Konkrétan ebben a térben a Vajdasági Múzeum vendégkiállítása látható, amely a pihenésről, nyaralásról szól.” A szabadkai Kortárs Galéria 55 éves fennállásának alkalmából rendezett kiállítást. Miroslav Jovančić, a galéria munkatársa elmondta, igyekezték a galériához köthető legfontosabb műveket kiállítani. „Mi két tárlattal készültünk erre az estre, majdnem már egy évtizede, hogy részt veszünk ebben az egész mozgalomban, melynek a mottója, hogy próbáljuk a múzeumi tartalmakat valahogy közelebb hozni a közönséghez.” Ezek mellett még számos programot szerveztek a városban, mintegy harminc helyszínen. Előzmény:

Idén is gazdag programot szerveznek Szabadkán a Múzeumok Éjszakáján (videó)

2017.05.18.

Május 20-án szombaton délután 5 és éjszaka 1 óra között megnyitják kapuikat Szabadka kulturális intézményei és a kulisszatitkokba is betekinthetnek a látogatók. A Szabadkai Városi Múzeumban több tárlatot is megtekinthetnek az érdeklődők. Az idei rendezvény mottója: Múzeumok vendégségben. Hulló István, igazgató, Szabadkai Városi Múzeum: „A Vajdasági Múzeum egyik népszerű kiállítása látható itt már most is, meg az éjszakán is be lesz mutatva. "De kipihentük magunkat...", így van lefordítva, "Ala smos se naodmarali..." ez az eredeti címe.” A kiállítások kapcsán számos gyermekprogram is lesz május 20-án este. Bába Anikó, múzeumpedagógus, Szabadkai Városi Múzeum: „A fiatalok, az érdeklődők képeslapokat tudnak majd készíteni kollázs technikával. Ezen kívül a Petrik Pál kiállításon tudnak majd a gyerekek körülnézni, illetve olyan részleteket felfedezni, amelyeket különben nem tudnának felfedezni egyedül, a szülőkkel vagy a tanárokkal.” muzeumok ejszakaja A Kortárs Galériában kiállításmegnyitó is lesz a Múzeumok Éjszakáján.



Nela Tonković, igazgató, Kortárs Galéria, Szabadka: „Két programot emelnék ki, amelyek különlegesek, és csak azon az estén lesznek láthatók. Kaleidoszkóp projektről van szó, amelyet a Községközi Műemlékvédelmi Intézet szervez a Zsinagógában. A másik pedig egy performansz, amely a Népszínház építkezésén fog zajlani az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Karának szervezésében.” A Múzeumok éjszakája rendezvénybe bekapcsolódnak a szabadkai színházak, a Városi Könyvtár és a művelődési központok is. Az érdeklődőket színes programokkal várják az egész városban. Érdemes lesz egy sétát tenni szombaton Szabadkán.
Szabadka
múzeumok éjszakája

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.