Ugrás a tartalomra

Szabadka a nagy háborúban - könyvbemutató

2019.04.10
19:22
2019.04.10
20:03
Forrás
Pannon RTV
Bemutatták Szabadka a nagy háborúban című kötetet a helyi Városházán.

A szerző, Molnár Tibor zentai főlevéltáros tevékenységével az egész Kárpát-medencei kutatótársadalom előtt jár, módszertana egyfajta mintaként szolgál a térségben - hangzott el a könyv méltatásán.

Juhász Gyula népzenész első világháborús katonadallal nyitotta meg a bemutatót a Városháza dísztermében.

A kötet annak az 1460 katonának az adatait tartalmazza, akik Szabadkáról származtak és az első világháborúban vesztették életüket - mondta Molnár Tibor. A szerző hozzátette, a szabadkai katonák az első világháború minden csataterén megfordultak.

Molnár Tibor, szerző, főlevéltáros, Történelmi Levéltár, Zenta: „1914 augusztusában a szerb hadszíntéren, később az oroszon, illetve később az olasz hadszíntéren. Zömük ott vesztette az életét, ott is temették őket el, itt Szabadkán nincs se sírjuk, se emlékművük, a kötet tulajdonképpen egy virtuális megemlékezés róluk.”

Molnár Tibor kutatása mintának tekinthető, sokan követték is, és neki köszönhetően sok kiadvány látott napvilágot mind az anyaország területén, mind pedig a határon túl - mondta Pintér Tamás, a budapesti Nagy Háborúk Kutatásáért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke, a kötet szerkesztője. Hozzátette, Molnár Tibor levéltárosként megtalálta azokat a forrásokat, amelyeket a veszteségkutatásoknál fel lehet leginkább használni.

Pintér Tamás, kuratóriumi elnök, Nagy Háborúk Kutatásáért Közhasznú Alapítvány: „Jelen esetben, itt Szabadka esetében ezek a halotti anyakönyvek voltak, és ezek rendelkezésére álltak. Ehhez használta még az egyházi anyakönyveket, illetve az egyes alakulatok halotti anyakönyveit.”

A szerző óriási munkájának is köszönhető, hogy napvilágot látott több ezer helyi áldozatnak a neve - mondta a bemutatón Ternovácz István újságíró: „Most már tudjuk, hogy több mint 5 ezer néven nevezett vajdasági, délvidéki áldozata van az első világháborúnak.”

Mi történt azokkal a katonákkal, akik hazatértek betegen, rokkantan? Mi volt a hadi özvegyek sorsa? - a kötet folytatása várható ezekkel a témákkal kapcsolatban.

Szabadka
Ternovácz István
könyvbemutató

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.