Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A szabadkai könnyűzenei élet fél évszázada

2020-02-08
12:47
2020-02-10
17:12
Forrás
Pannon RTV
Szabadkai zenészekkel telt meg a Városi Könyvtár olvasóterme A szabadkai könnyűzenei élet fél évszázada című könyv bemutatóján pénteken. A kiadvány Tihomir Mišić kutatómunkájának az eredménye.

Tihomir Mišić a népszerű SVA TA MUZIKA nevű honlap tulajdonosa, tíz éves kutatómunkája során hiánypótló kiadványt hozott létre. Szinte minden szabadkai zenekarról, zenészről és zeneszerzőről írt a könyvében és mindenről beszámolt, ami az 50 év alatt a város könnyűzenei életében történt: „Még azok is belekerültek a könyvbe, akik csak egyszer léptek fel, mert úgy gondolom, hogy mindenkinek, aki legalább egyszer színpadra állt és közönség elé lépett valamilyen módon, ha öt percre is, de hírneve lett.”

Dejan Vujinović az Etnofest művészeti vezetője a nyolcvanas évektől vett részt aktívan Szabadka zenei életében, de kulturális menedzsmenttel a kétezres évek óta foglalkozik: „Itt-ott elmegyek zenei klubokba és felfedezek új zenészeket, akik csak most jelentek meg. Örülök annak is, hogy a zeneiskolából a fiatalok nemcsak a zeneiskolában fejezik a tanulmányaikat, hanem elmennek akadémiára Grazba, Belgrádba, Budapestre és más országokba. Igazából örülök annak, hogy Szabadkának van zenei élete.”

A szerző mintegy háromszázhetven együttest és előadót dolgozott fel a kiadványban.

Tihomir Mišić
könyvbemutató
Városi Könyvtár
Dejan Vujinović
Szabadka

Most

14:30, Frissítve: 15:26

Marad az őszies idő

A napokban nem számíthatunk felmelegedésre. Szeles és esős napok elé nézünk. A hétvége hozhat melegfrontot akár 26 fokos csúcshőmérséklettel.
13:43, Frissítve: 14:09

Városiasodik a vadvilág

Egyre több nem háziasított állat él emberközelben - derül ki egy nemzetközi tudományos felmérés eredményéből.

Népszerű

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.

Indián tábor Csantavéren

Egy idős, csantavéri házaspár alakította ki az indián tábort, benne minden indián kultúrára jellemző kellékkel.