Ugrás a tartalomra

A szabadkai könnyűzenei élet fél évszázada

2020.02.08
12:47
2020.02.10
17:12
Forrás
Pannon RTV
Szabadkai zenészekkel telt meg a Városi Könyvtár olvasóterme A szabadkai könnyűzenei élet fél évszázada című könyv bemutatóján pénteken. A kiadvány Tihomir Mišić kutatómunkájának az eredménye.

Tihomir Mišić a népszerű SVA TA MUZIKA nevű honlap tulajdonosa, tíz éves kutatómunkája során hiánypótló kiadványt hozott létre. Szinte minden szabadkai zenekarról, zenészről és zeneszerzőről írt a könyvében és mindenről beszámolt, ami az 50 év alatt a város könnyűzenei életében történt: „Még azok is belekerültek a könyvbe, akik csak egyszer léptek fel, mert úgy gondolom, hogy mindenkinek, aki legalább egyszer színpadra állt és közönség elé lépett valamilyen módon, ha öt percre is, de hírneve lett.”

Dejan Vujinović az Etnofest művészeti vezetője a nyolcvanas évektől vett részt aktívan Szabadka zenei életében, de kulturális menedzsmenttel a kétezres évek óta foglalkozik: „Itt-ott elmegyek zenei klubokba és felfedezek új zenészeket, akik csak most jelentek meg. Örülök annak is, hogy a zeneiskolából a fiatalok nemcsak a zeneiskolában fejezik a tanulmányaikat, hanem elmennek akadémiára Grazba, Belgrádba, Budapestre és más országokba. Igazából örülök annak, hogy Szabadkának van zenei élete.”

A szerző mintegy háromszázhetven együttest és előadót dolgozott fel a kiadványban.

Tihomir Mišić
könyvbemutató
Városi Könyvtár
Dejan Vujinović
Szabadka

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.