Ugrás a tartalomra

Szabadkaiak és szegediek közös alkotását is bemutatták a palicsi filmfesztiválon

2019.07.22
21:57
2024.03.19
08:47
Forrás
Pannon RTV
Az Abbázia moziban a FILMY projekt keretében a palicsi Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválja és a szegedi Zsigmond Vilmos Filmfesztivál együttműködéseként született egyetemisták filmjét mutatták be.

A 26-ik Európai Filmek Nemzetközi Fesztiváljának kísérőprogramjaként szervezik meg első alkalommal a Masterklas filmes tanfolyamot. A műhelymunkába azok kapcsolódtak be, akik a szabadkai és a szegedi filmes iskolák munkájában is részt vettek. Baranyi Fanni, Szeged: „Most főleg a karakterekről tanultunk, illetve a színészvezetésről. A két napnak ez volt a lényege, hogy megnézzük a karakterek motivációit, illetve hogy hogyan kell felépíteni a karaktereket.” 

A Pannon RTV munkatársa, Orosz Ildikó az elmúlt években és idén is részt vett a foglalkozáson: „Az volt a legjobb az egészben, hogy elkészült ez szegediek és a szabadkaiak közös filmje, és minden részletében részt vehettünk, tehát forgattunk is, szerepelhettünk is benne, kamerát is fogtunk. Ez nagy élmény volt számomra.”

Tavaly Dragan Stojmenović és Antal Szilárd, az Újvidéki Színművészeti Akadémia tanárai vezették a műhelymunkát, idén pedig többek között Tolnai Ottó is megosztja tapasztalatait a fiatal filmesekkel - tudtuk meg Vladimir Perović projektmenedzsertől, aki elmondta még: „A tavaly január óta folyó oktatási programokban, a szabadkai és a szegedi filmes iskolákban, a tavalyi fesztivál műhelymunkáin és még három találkozón, Szegeden és Szabadkán készítették el az egyetemista filmet. Nagy lelkesedéssel és nagyon sikeresen. Több mint 40 percig tart az alkotás, és a megvalósításában a felkészítő tanáraik segítették őket.”

A 20 szegedi és szabadkai fiatal filmkedvelő 7 napon át dolgozhat együtt kiemelkedő filmmunkások keze alatt. Az alkotást Szegeden is bemutatják.

Abbázia
filmfesztivál
Filmy
Szabadka
Szeged
Masterklas
Orosz Ildikó

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:19

A húsvét lényegéről gyerekeknek, játékosan

Húsvéti játékos foglalkozás tartottak a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A 2 és 10 év közötti zorkai gyerekek számára meglepetéssel is kedveskedtek. A húsvéti programot évről évre a VMSZ zorkai helyi szervezete hívja életre.

Népszerű