Ugrás a tartalomra

Szabadkán is bemutatták a Branka című filmet

2022.01.26
14:39
2022.01.26
16:43
Forrás
Pannon RTV
A többszörösen díjazott filmet a szabadkai Népkör MMK Filmtükrön innen és túl című programjában mutatták be kedden. A film a 90-es évek Jugoszláviájában játszódik, és a csecsemőrablások témakörét dolgozza fel egy fiktív történetben.

A Branka című film nem csak Vajdaságban, hanem világszerte nagy sikernek örvend. Olaszországban, Németországban, Spanyolországban is díjazták, a kategóriája fődíját kapta meg több alkalommal is. A legjobb női főszereplő díját is elhozhatta, valamint a film zenéjét is jutalmazták.

Korhecz Dalma: „A palicsi filmfesztiválon hallottam először a Branka című filmről, akkor még Újvidéken éltem, ezért nem tudtam részt venni a vetítésen, viszont azok az ismerőseim, akik akkor megtekintették, ajánlották, hogy mindenféleképp érdemes megnézni.”

Az est moderátora Szerda Zsófia, a Hét-Nap újságírója és fotóriportere volt, aki már többször is látta a filmet, és az alkotókat is régóta ismeri. „Aki látta Ákos filmjeit, ismeri a munkásságát, az tudja, hogy nagyon szépen bánik a képekkel, nagyon jó beállításokat, kompozíciókat álmodik meg a rövidfilmjeihez, de nyilván dolgozott már egész estét filmeken is mint operatőr. A Tamás pedig mindennel is foglalkozik. Ír, dramaturg, tanít, színházzal és filmmel is foglalkozik, úgyhogy szerintem izgalmas lesz a beszélgetés is.”

A filmet K. Kovács Ákos rendezte, aki elmondta, hogy örül a külföldi sikereknek, de a legnagyszerűbb érzés számára mégis az, hogy több mint húsz országban vetítették le, népes közönség előtt. Témája miatt a történet iránt óriási volt az érdeklődés. „A film a kilencvenes évek Jugoszláviájában játszódik, és a csecsemőrablásokról szól és itt kreáltunk mi egy fiktív történetet, ahol Branka egy fiatal ápolóként egy új munkahelyen kezdi el a karrierjét és itt kezdik el bevezetni őt ebbe az őrületes csecsemő maffiába és tulajdonképpen itt keres egy kiutat, itt van neki egy erős morális dilemmája, hogy belemenjen ebbe és dolgozzon ezekkel az emberekkel, vagy pedig válasszon egy másik utat, ami talán rögösebb, de emberileg mindenképpen nagyszerűbb.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

Oláh Tamás forgatókönyvíró elmondta, az alkotócsapattal nagyon sok szülőnek, családnak a történetét elolvasták, számtalan igaz történetből rakták össze, hogy a csecsemők elrablása mégis hogyan zajlott le. „Nagyon jó azt látni, hogy megérinti az embereket, mert számunkra nem csak az a fontos, hogy filmként láthatják, hanem egyszerűen hírét viszik ennek a témának. Felkelti az érdeklődésüket, hiszen nagyon fontos foglalkoznunk ezekkel a szociális kérdésekkel, amelyek máig megoldatlanok.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

Bár az út igen hosszú, ameddig egy film az ötlettől a forgatókönyvön keresztül a vászonra kerül, a hosszútávú tervek között nagyjátékfilm és sorozat is szerepel - mondták a szerzők.

Branka
K. Kovács Ákos
Szerda Zsófia
Népkör Magyar Művelődési Központ

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:25

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Népszerű

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Két rendszámfelismerő rendőrautó Szabadkának

Két új rendőrautóval gazdagodott a Szabadkai Rendőrigazgatóság. A két jármű rendszámfelismerő rendszerrel és kamerákkal is fel van szerelve a közlekedési rendészet igényeihez igazítva.