Ugrás a tartalomra

Szabadkán is bemutatták a Branka című filmet

2022.01.26
14:39
2022.01.26
16:43
Forrás
Pannon RTV
A többszörösen díjazott filmet a szabadkai Népkör MMK Filmtükrön innen és túl című programjában mutatták be kedden. A film a 90-es évek Jugoszláviájában játszódik, és a csecsemőrablások témakörét dolgozza fel egy fiktív történetben.

A Branka című film nem csak Vajdaságban, hanem világszerte nagy sikernek örvend. Olaszországban, Németországban, Spanyolországban is díjazták, a kategóriája fődíját kapta meg több alkalommal is. A legjobb női főszereplő díját is elhozhatta, valamint a film zenéjét is jutalmazták.

Korhecz Dalma: „A palicsi filmfesztiválon hallottam először a Branka című filmről, akkor még Újvidéken éltem, ezért nem tudtam részt venni a vetítésen, viszont azok az ismerőseim, akik akkor megtekintették, ajánlották, hogy mindenféleképp érdemes megnézni.”

Az est moderátora Szerda Zsófia, a Hét-Nap újságírója és fotóriportere volt, aki már többször is látta a filmet, és az alkotókat is régóta ismeri. „Aki látta Ákos filmjeit, ismeri a munkásságát, az tudja, hogy nagyon szépen bánik a képekkel, nagyon jó beállításokat, kompozíciókat álmodik meg a rövidfilmjeihez, de nyilván dolgozott már egész estét filmeken is mint operatőr. A Tamás pedig mindennel is foglalkozik. Ír, dramaturg, tanít, színházzal és filmmel is foglalkozik, úgyhogy szerintem izgalmas lesz a beszélgetés is.”

A filmet K. Kovács Ákos rendezte, aki elmondta, hogy örül a külföldi sikereknek, de a legnagyszerűbb érzés számára mégis az, hogy több mint húsz országban vetítették le, népes közönség előtt. Témája miatt a történet iránt óriási volt az érdeklődés. „A film a kilencvenes évek Jugoszláviájában játszódik, és a csecsemőrablásokról szól és itt kreáltunk mi egy fiktív történetet, ahol Branka egy fiatal ápolóként egy új munkahelyen kezdi el a karrierjét és itt kezdik el bevezetni őt ebbe az őrületes csecsemő maffiába és tulajdonképpen itt keres egy kiutat, itt van neki egy erős morális dilemmája, hogy belemenjen ebbe és dolgozzon ezekkel az emberekkel, vagy pedig válasszon egy másik utat, ami talán rögösebb, de emberileg mindenképpen nagyszerűbb.”

Oláh Tamás forgatókönyvíró elmondta, az alkotócsapattal nagyon sok szülőnek, családnak a történetét elolvasták, számtalan igaz történetből rakták össze, hogy a csecsemők elrablása mégis hogyan zajlott le. „Nagyon jó azt látni, hogy megérinti az embereket, mert számunkra nem csak az a fontos, hogy filmként láthatják, hanem egyszerűen hírét viszik ennek a témának. Felkelti az érdeklődésüket, hiszen nagyon fontos foglalkoznunk ezekkel a szociális kérdésekkel, amelyek máig megoldatlanok.”

Bár az út igen hosszú, ameddig egy film az ötlettől a forgatókönyvön keresztül a vászonra kerül, a hosszútávú tervek között nagyjátékfilm és sorozat is szerepel - mondták a szerzők.

Branka
K. Kovács Ákos
Szerda Zsófia
Népkör Magyar Művelődési Központ

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.