Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Szabadkán gyűjtött a Magyar Állami Népi Együttes

2019-03-18
16:15
2019-03-18
17:44
Forrás
Pannon RTV
Ezerarcú Délvidék címmel készíti következő egész estés produkcióját a Magyar Állami Népi Együttes. Az alkotók a hétvégén Szabadkán testközelből láthatták a vajdasági hagyományőrzők táncait.

Az Ezerarcú Délvidék előadás a magyar színpadi néptáncművészet történetében először mutatja be a Délvidéken élő népek: magyarok, szerbek, horvátok, ruszinok, szlovákok, románok és romák sokszínű és gazdag tradícióját. Az alkotók a hétvégén Szabadkán gyűjtöttek, ahol testközelből láthatták a vajdasági hagyományőrzők táncait.

Kupuszinai csárdást jártak a hagyományőrző táncosok a szabadkai Raichle-palotában. A nyugat-bácskai falu gazdag népművészettel rendelkezik. Csizmadia János, Bácskertes: „Mindenki elhozta a saját legautentikusabb, legrégebbi táncait, amihez hozzá tudott nyúlni, és az Állami Népi Együttes ehhez fog majd hozzányúlni és egy anyagot, egy koreográfiát kialakítani, amivel valószínűleg a világot fogja járni. Vagyis a mi táncainkat megismerteti a világgal.”

Gombos, Doroszló és a bácskai Tisza-mente táncait is felgyűjtötték az alkotók. Azt mondják, hatalmas, kiaknázatlan kincseket találtak Vajdaságban. Kocsis Enikő, koreográfus-rendező, Magyar Állami Népi Együttes: „Úgy gondolom, hogy a vajdasági magyarság most itt egy kis esszenciát adott. Összefogásban, kulturálisan, zeneileg, táncilag meg tudta mutatni azt, ami itt fellelhető még, és azt a gazdagságot, amennyi fajta tánc és szokás, viselet, kultúra gazdagsága fellelhető itt a Vajdaságban.”

A Magyar Állami Népi Együttes célul tűzte ki, hogy a külhoni magyar területek hagyományait is bemutassa. Pál István Szalonna, művészeti vezető, Magyar Állami Népi Együttes: „A Kárpát-medencét körbe igyekszünk tanulni, és olyan előadást csinálni, amely minden elszakított részből egy kis szeletet bemutat. Így lett a Megidézett Kárpátalja, az Örök Kalotaszeg, a mezőségi műsorunk, így lett a Kincses Felvidék. Most érkeztünk el ennek a nagy szeletnek a bemutatásához, ami Szlavóniától egészen Bánátig tartó részét mutatja meg.”

A vajdasági hagyományokat feldolgozó Ezerarcú Délvidék című előadás bemutatója május 10-én lesz a budapesti Művészetek Palotájában.

Magyar Állami Népi Együttes
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű