Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Szabadkán megkoszorúzták Lifka Sándor mellszobrát

2017-10-16
13:12
2017-10-17
11:13
Forrás
Pannon RTV
A vajdasági magyar mozgókép napja programsorozat részeként Szabadkán megkoszorúzták Lifka Sándor mellszobrát.

A szervezők szerint az eseménysorozat feladata, hogy a kortárs vajdasági magyar filmeket bemutassa. Az idén hét alkotást vetítenek Vajdaság több településén is. A közönség találkozhat a készítőkkel is.

Siflis Zoltán, rendező: „Közép-Európa, Magyarország, azután később Jugoszlávia egyik első filmes úttörőjét tisztelhetjük benne. Ő volt az, aki 1911. október 13-án itt az Erzsébet szállóban megnyitotta az első kő filmszínházat. A 10-es, 11-es években jár le a mozgó, sátoros mozik időszaka. Akkor, amikor megjelenik a városokban a villany, akkor lassan befejeződnek a sátoros mozik, és filmszínházak jönnek létre. Lifka Sándor volt az, aki itt megalapította ezt az új művelődési intézményt. Akkor még mozi nem volt.”

Szabadka
Lifka Sándor
koszorúzás
vajdasági magyar mozgókép napja

Most

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.
Számlák a borítékban

Már most kezdjék el gyűjteni a számlákat!

Harminc autót és tíz belgrádi lakást is lehet nyerni a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjáték újabb körében, amelynek célja, hogy visszaszorítsa a feketegazdaságot Szerbiában.

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.