Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Szabadkán megkoszorúzták Lifka Sándor mellszobrát

2017-10-16
13:12
2017-10-17
11:13
Forrás
Pannon RTV
A vajdasági magyar mozgókép napja programsorozat részeként Szabadkán megkoszorúzták Lifka Sándor mellszobrát.

A szervezők szerint az eseménysorozat feladata, hogy a kortárs vajdasági magyar filmeket bemutassa. Az idén hét alkotást vetítenek Vajdaság több településén is. A közönség találkozhat a készítőkkel is.

Siflis Zoltán, rendező: „Közép-Európa, Magyarország, azután később Jugoszlávia egyik első filmes úttörőjét tisztelhetjük benne. Ő volt az, aki 1911. október 13-án itt az Erzsébet szállóban megnyitotta az első kő filmszínházat. A 10-es, 11-es években jár le a mozgó, sátoros mozik időszaka. Akkor, amikor megjelenik a városokban a villany, akkor lassan befejeződnek a sátoros mozik, és filmszínházak jönnek létre. Lifka Sándor volt az, aki itt megalapította ezt az új művelődési intézményt. Akkor még mozi nem volt.”

Szabadka
Lifka Sándor
koszorúzás
vajdasági magyar mozgókép napja

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:27, Frissítve: 18:01

Átadták az Andex Kft. üzemét Palicson

A zöldség és gyümölcsfeldolgozással foglalkozó, valamint hűtőházzal és szeszfőzdével is felszerelt gyár megvalósulását a Magyar Kormány és a Prosperitati Alapítvány támogatta.
13:46, Frissítve: 17:51

Gyermekkortól óvjuk szemünk világát!

Ingyenes szemészeti ellenőrzést tartottak a gyermekek világnapja alkalmából a szabadkai Kuća zdravlja szemészeti központban. A vizsgálatra 4 és 12 év közötti gyerekeket és szüleiket várták.

Népszerű

Bomba robbant a szabadkai Borsalino kávézóban

Ma hajnalban robbanás rázta meg a szabadkai sugárút környékét, a Borsalino kávézóban történt a detonáció. Ismeretlen tettesek kis méretű robbanószerkezetet dobtak a vendéglátóipari egységbe.