Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Szabadkán tartott irodalmi estet a Híd folyóirat

2019-08-22
08:52
2019-08-22
19:59
Forrás
Pannon RTV
Az irodalmi, művészeti és társadalomtudományi folyóirat bemutatóján a Híd Kör tíz év alatt megszervezett rendezvényeiről, valamint a Híd idei terméséről is beszámoltak a szerkesztők.

A Híd irodalmi, művészeti és társadalomtudományi folyóirat csapata a Szabadkai Városi Múzeumban mutatkozott be. A Híd Kör idén ünnepelte egy évtizedes létét. Az esten szó esett többek között a tíz év alatt megszervezett rendezvényekről és a kör irodalmi terméséről. Az idei dupla számról Berényi Emőke szerkesztő elmondta: „A Híd Kör a Híd köré csoportosuló fiatal alkotókból álló csapat, amely minden nyáron megjelentet általában egy dupla számot, huszonéves szerzők szövegeiből. Ez így történt az idén is. Ennek a számnak a szerkesztői Celler Kiss Tamás és Fehér Miklós voltak.” 

A fiatal alkotók is egy meghatározott struktúra alapján építik föl a folyóiratot. Ugyanúgy található bennük szépirodalmi, kritikai, tanulmányírói gondolkodás. A különbség az, hogy a fiatalok másként látnak a világra, mint idősebb kollégái, ennek pozitív és negatív zöngéivel együtt - mondta Patócs László főszerkesztő, s hozzátette: „A fiatal alkotók számainak ötlete mögött nagyjából az a gondolat áll, hogy úgy is mondhatnám, hogy igazából egy kísérlet, hogy mi történik akkor egy folyóirattal, illetőleg egy folyóirat számmal, hogyha úgymond a fiatalok kezeire, munkájára, írástudására, világlátására bízzuk.”

A lapot 1934-ben alapították azzal a hivatással hogy hidat verjen a régi és az új kultúra, az idősebb és az ifjú nemzedék életfelfogása közé valamint a magyar és a délszláv nép és kultúra közé, hogy a két nemzet műveltségi kapcsolatai még szorosabbá váljanak.

Híd folyóirat
Szabadka
irodalmi est
Berényi Emőke
Patócs László

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:10

Reménysugár a hajnani gibbonoknak

A világ legritkább főemlősfaja, a hajnani gibbon egy hímét és egy nőstényét fedezték fel, a pár új reményt jelent a világ legveszélyeztetettebb főemlősfajának fennmaradására - írta a BBC hírportálja.

Népszerű