Ugrás a tartalomra

Szabadkán tartott irodalmi estet a Híd folyóirat

2019.08.22
08:52
2024.03.19
08:48
Forrás
Pannon RTV
Az irodalmi, művészeti és társadalomtudományi folyóirat bemutatóján a Híd Kör tíz év alatt megszervezett rendezvényeiről, valamint a Híd idei terméséről is beszámoltak a szerkesztők.

A Híd irodalmi, művészeti és társadalomtudományi folyóirat csapata a Szabadkai Városi Múzeumban mutatkozott be. A Híd Kör idén ünnepelte egy évtizedes létét. Az esten szó esett többek között a tíz év alatt megszervezett rendezvényekről és a kör irodalmi terméséről. Az idei dupla számról Berényi Emőke szerkesztő elmondta: „A Híd Kör a Híd köré csoportosuló fiatal alkotókból álló csapat, amely minden nyáron megjelentet általában egy dupla számot, huszonéves szerzők szövegeiből. Ez így történt az idén is. Ennek a számnak a szerkesztői Celler Kiss Tamás és Fehér Miklós voltak.” 

A fiatal alkotók is egy meghatározott struktúra alapján építik föl a folyóiratot. Ugyanúgy található bennük szépirodalmi, kritikai, tanulmányírói gondolkodás. A különbség az, hogy a fiatalok másként látnak a világra, mint idősebb kollégái, ennek pozitív és negatív zöngéivel együtt - mondta Patócs László főszerkesztő, s hozzátette: „A fiatal alkotók számainak ötlete mögött nagyjából az a gondolat áll, hogy úgy is mondhatnám, hogy igazából egy kísérlet, hogy mi történik akkor egy folyóirattal, illetőleg egy folyóirat számmal, hogyha úgymond a fiatalok kezeire, munkájára, írástudására, világlátására bízzuk.”

A lapot 1934-ben alapították azzal a hivatással hogy hidat verjen a régi és az új kultúra, az idősebb és az ifjú nemzedék életfelfogása közé valamint a magyar és a délszláv nép és kultúra közé, hogy a két nemzet műveltségi kapcsolatai még szorosabbá váljanak.

Híd folyóirat
Szabadka
irodalmi est
Berényi Emőke
Patócs László

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.