Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Szabadkán tartott irodalmi estet a Híd folyóirat

2019-08-22
08:52
2019-08-22
19:59
Forrás
Pannon RTV
Az irodalmi, művészeti és társadalomtudományi folyóirat bemutatóján a Híd Kör tíz év alatt megszervezett rendezvényeiről, valamint a Híd idei terméséről is beszámoltak a szerkesztők.

A Híd irodalmi, művészeti és társadalomtudományi folyóirat csapata a Szabadkai Városi Múzeumban mutatkozott be. A Híd Kör idén ünnepelte egy évtizedes létét. Az esten szó esett többek között a tíz év alatt megszervezett rendezvényekről és a kör irodalmi terméséről. Az idei dupla számról Berényi Emőke szerkesztő elmondta: „A Híd Kör a Híd köré csoportosuló fiatal alkotókból álló csapat, amely minden nyáron megjelentet általában egy dupla számot, huszonéves szerzők szövegeiből. Ez így történt az idén is. Ennek a számnak a szerkesztői Celler Kiss Tamás és Fehér Miklós voltak.” 

A fiatal alkotók is egy meghatározott struktúra alapján építik föl a folyóiratot. Ugyanúgy található bennük szépirodalmi, kritikai, tanulmányírói gondolkodás. A különbség az, hogy a fiatalok másként látnak a világra, mint idősebb kollégái, ennek pozitív és negatív zöngéivel együtt - mondta Patócs László főszerkesztő, s hozzátette: „A fiatal alkotók számainak ötlete mögött nagyjából az a gondolat áll, hogy úgy is mondhatnám, hogy igazából egy kísérlet, hogy mi történik akkor egy folyóirattal, illetőleg egy folyóirat számmal, hogyha úgymond a fiatalok kezeire, munkájára, írástudására, világlátására bízzuk.”

A lapot 1934-ben alapították azzal a hivatással hogy hidat verjen a régi és az új kultúra, az idősebb és az ifjú nemzedék életfelfogása közé valamint a magyar és a délszláv nép és kultúra közé, hogy a két nemzet műveltségi kapcsolatai még szorosabbá váljanak.

Híd folyóirat
Szabadka
irodalmi est
Berényi Emőke
Patócs László

Most

12:30, Frissítve: 12:36

Szigorúbb ellenőrzés az osztrák határon

A Szerbiában megjelent afrikai sertéspestis miatt az osztrák vámhatóság szigorúbb ellenőrzést rendelt el, a kór terjedésének megfékezése céljából. A vámosok elsősorban a személygépkocsikat ellenőrzik.
11:58, Frissítve: 12:05

Trópusi vihar sújtja Texast

Több mint ezer embert evakuáltak vagy mentettek ki csütörtökön az Egyesült Államokban a texasi Houston városából, amelyet az Imelda nevű trópusi vihar sújt.

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.