Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Szabados György dzsessz-zenészre emlékeztek

2022.09.25
12:40
2022.09.25
17:47
Forrás
Pannon RTV
Szabados György emlékestet tartottak tegnap Magyarkanizsán, a Regionális Kreatív Műhely szervezésében. A zeneszerző és zongoraművész 11 éve hunyt el.

A Szabados-könyv bemutatóját láthatta a közönség a Dobó Tihamér Képtárban. A kötetet Bicskei Zoltán szerkesztette. A zeneszerző munkásságát, élettörténetét öleli fel, szakemberek jegyzeteivel. Szabados Vajdaságban először Újvidéken lépett fel, de a későbbiekben Szabadkán, Zentán, Magyarkanizsán is színpadra állt. A magyarkanizsai est tisztelgés a zeneszerző előtt - mondta el Bicskei Zoltán: „Az első zenei találkozásom 1974-ben volt, amikor én nagyon rossz lelkiállapotban, kamaszként tanultam Budapesten, és szinte meggyógyított az a koncert, ahol az ő energikus, életerős és felfelé húzó, csupa fényes muzsikájával találkozhattam, és onnantól kezdve meghatározó út és barátság lett.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

Szabados György Kossuth-díjas zeneszerző, zongoraművész és dzsessz-zenész volt. Leginkább szólóban, vagy saját együtteseivel koncertezett, emellett több híres zenésszel is fellépett.

Túri Gábor, dzsessz szakértő, Budapest: „Első lemeze 1975-ben jelent meg, de utána tíz év szünet következett, utána jelent meg az ADYTON, amit a debreceni dzsessz napokon én élőben is hallottam. Tehát miközben nagyon vegyes volt a politikai fogadtatása, aközben a fellépéseinek hihetetlen energiája miatt a szélesebb közönség és a dzsessz közönség számára is egyfajta kultikus jelentőségű muzsikussá nőtte ki magát.”

A könyvbemutatót kerekasztal beszélgetés követte, melyen felelevenítették a művész munkásságát.

Magyarkanizsa
Dobó Tihamér Képtár
megemlékezés
Bicskei Zoltán

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:59

Húszéves az Izida

December 3-a a fogyatékkal élők világnapja. A Közügyekben ennek kapcsán bemutattuk a bácsfeketehegyi Izida Anya és Gyermekvédelmi Társaságot, amely fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli.
20:07, Frissítve: 21:07

A jövő ígérete az őssejtterápia?

Vannak, akik hisznek benne, mások szkeptikusok. Annyi bizonyos, hogy a technológia és az orvostudomány fejlődésével egyre több lehetőség nyílik a köldökzsinórvérből levett őssejtek felhasználására.
17:47, Frissítve: 17:52

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
16:45, Frissítve: 16:53

Viszonylagos nyugalom van Horgoson

A helyiek egyelőre fellélegezhetnek, a szerb hatóságok akcióinak köszönhetően csak elvétve látni migránst a magyar határhoz közeli település utcáin.

Népszerű