Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

A szabadság oltalmára

2022.03.15
10:10
2022.03.15
15:44
Forrás
Pannon RTV
Teltház előtt mutatták be A szabadság oltalmára című ünnepi műsort hétfőn este a topolyai színházteremben. A táncos, zenés, verses összeállítást a Petőfi-emlékév jegyében készítette a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ.

Petőfi Sándor versein és megzenésített költeményein keresztül, énekkel, zenével, tánccal idézték fel a magyar forradalom és szabadságharc eseményeit Topolyán.

Kisimre Árpád, művészeti vezető, Cirkalom, Kodály Zoltán MMK, Topolya: „Itt, határon túli magyaroknak még fontosabb az, hogy megmaradjunk, megőrizzük ünnepeinket, ezeket méltóképpen megünnepeljük és ezt közvetítsük az embereknek, hogy fontos másként megélni ezeket a napokat, mint az egyéb napokat, hétköznapokat.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

A március 15-i eseményekről és Petőfi Sándor költő történelemben betöltött szerepéről tartott beszámolót Tomik Nimród, történész, a topolyai Községi Képviselő-testület elnökhelyettese.

Tomik Nimród, történész, Topolya: „Március 15-ével kapcsolatban megkerülhetetlen Petőfi neve, hiszen ő volt, aki gyújtó hangú beszédeket tartott, hozzá fűződik a 12 pont kinyomtatása, valamint a Nemzeti dalnak is, és a márciusi ifjak is azután lettek, miután kijöttek a Léderer-féle nyomdából.”

A negyvennyolcas hősök összekapaszkodásának példáját kell követnünk nekünk is - mondta ünnepi beszédében dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke, parlamenti listavezetője.

„A topolyaiak méltó módon ünneplik meg az 1848/49-es szabadságharc kitörésének évfordulóját, tele van a színházterem és ez is szemlélteti azt, ami március 15-e legnagyobb üzenete, az pedig az, hogy együtt erő vagyunk és csak együtt vagyunk erő.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

A szabadság oltalmára című előadás Hajvert Ákos és Molnár Krekity Olga versmondók, a Cirkalom táncegyüttes, a Csalóka és az óbecsei Fokos zenekar közreműködésével jött létre a Petőfi-emlékév jegyében.

Topolya
Cirkalom táncegyüttes
Hajvert Ákos
Dr. Pásztor Bálint
Tomik Nimród

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:33, Frissítve: 11:41

Egy asztalnál Kurti és Vučić

Több mint egy év után folytatódott a Belgrád és Pristina közti párbeszéd. Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő egy asztalhoz ült Brüsszelben.
10:51

A csúcson is netezne? - megteheti

Mostantól a Kilimandzsáró is szélessávú internetet kap, hogy a turisták tweetelhessenek, instázhassanak vagy whatsappozhassanak, miközben megmásszák Afrika legmagasabb hegyét.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.