Ugrás a tartalomra

Szabadságharc – Drámai előadás Arany és Petőfi barátságáról

2018.08.31
11:31
2018.08.31
20:14
Forrás
Pannon RTV
Szabadságharc a címe annak a drámai előadásnak, amellyel Kálló Béla és Tóth Péter Lóránt egy vajdasági körút során a szórványtelepüléseket járja.

Dél-Bánátban Hertelendyfalvára is ellátogattak, ahol a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületben léptek közönség elé.

Az idén 170 éves szabadságharc hívta életre a két költőóriás, Arany János és Petőfi Sándor barátságát bemutató előadást, amely a múltban szövődött, de a mában is él. A két szereplőt nemcsak az alkotásban, hanem a való életben is barátság köti össze. Kálló Béla, aki a darab rendezője is egyben, Arany Jánost és a kor más szereplőit személyesítette meg:

Kálló Béla, színművész, rendező: „Brestyánszki Boros Rozália írta ezt a szöveget, ezt a drámát, mert ez egy drámai szerkezetű mű. Egy pillanatra sem a költészetükkel foglalkoztunk, mi inkább az életükkel szerettünk volna. Ez egy dokumentarista dráma, nevezhetjük így is. Nagyon kevés rész a fikció, a kitalált rész, tulajdonképpen minden írott anyagból lett szerkesztve. Ilyen módon a szöveg az archaikus, viszont a mai embernek is érthető.”

A Magyar Nemzeti Tanács támogatása tette lehetővé, hogy augusztus végén és szeptember elején 11 nap alatt 13 olyan helyszínen adják elő a darabot, ahol egyébként ritkán adódik alkalom színházi előadások megtekintésére. Tóth Péter Lóránt Radnóti- és Latinovits-díjas versmondó a temperamentumos Petőfi Sándor megszemélyesítője. Számára sokat jelent, hogy a szórványmagyarság közé jöhetett.

Tóth Péter Lóránt, Radnóti- és Latinovits-díjas versmondó: „Azért örülök különösen egyébként annak, hogy eljöttünk Dél-Bánátba, mert itt tényleg olyan emberekkel találkoztunk, olyan kulturális szervezőkkel, akiknek, azt gondolom, hogy a legnagyobb köszönet jár. Mert a színészek eljönnek, elmondják, amit akarnak, megtartják az előadást, de ők azok az emberek, akik itt maradnak, és összefogják azokat az embereket, akik még itt maradtak.”

Az előadást a Dél-bánáti Ürményháza, Udvarszállás, Hertelendyfalva, Torontálvásárhely és Székelykeve után Bánát északabbi településein is megtekinthetik az érdeklődők.

Hertelendyfalva
szabadságharc
Kálló Béla
Tóth Péter Lóránt

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:11, Frissítve: 17:12

Megújult a nagyfényi óvoda

A szabadkai Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény hat óvodájának egy-egy szobája kapott új bútorzatot az UNICEF szerbiai irodája A fellendülés évei programja keretében.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.