Ugrás a tartalomra

A szabadságharc hőseire emlékeztek Újvidéken

2018.03.17
10:38
2018.03.17
17:47
Forrás
Pannon RTV
Koszorúzással egybekötött alkalmi műsorral emlékeztek meg pénteken este Újvidéken a magyar szabadságharc hőseiről. Az eseményt a helyi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ szervezte.

Az újvidéki Petőfi Sándor szobornál a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség, a helyi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ, a Magyar Kultúra Lovagjai, valamint a VaMaDisz és az Európa Kollégium képviselői is koszorúztak. A megemlékezés alkalmi műsorral folytatódott.

Ladisity Melinda, elnök, Petőfi Sándor MMK, Újvidék: „Az irodalmi szakcsoport mellet a kórusunk, a vegyes kórusunk és magánénekesek is fel fognak lépni. Színpadra lép továbbá a Tűzrevaló és Mitugrász tánccsoport is.

A magyar szabadságharc jelentőségét fontos, hogy a fiatalok is megismerjék – hangzott el a megemlékezésen.

Molnár Gergely, alelnök, VaMaDiSz: „Ahhoz, hogy minden fiatal megismerje a saját múltját, szükség van ezen ünnepek megtartására és megünneplésére, hogy tudják, az őseik mit is tettek azért, hogy a nemzetünk fennmaradjon.”

Snejder-Sára Ildikó, igazgató, Európa Kollégium, Újvidék: „Nemzeti identitásban erősítjük kollégistáinkat. Megemlékezünk a múltunkról azért, hogy tudjuk a történelmünket, tudjuk a múltunkat, és hogy ilyen szempontból tudjuk erősíteni akkor a jelenünket és a jövőnket is.”

Idén a vajdasági megemlékezések a közelgő magyarországi választás szellemében telnek – mondta Erdély Lenke, a VMSZ újvidéki szervezetének elnöke. Kiemelte: „Azoknak, akik kettős állampolgársággal rendelkeznek még inkább kötelességük, hogy ezt az ünnepet is megünnepeljék, de ugyanakkor használják ki a demokratikus jogaikat és menjenek el szavazni, figyelembe véve azt a kontinuitást, amit az eddigi magyar állam Vajdaság felé és a többi határon túli magyarság felé mutatott.”

Alkalmi beszédet Kinka Erzsébet, a VMSZ Tanácsának alelnöke mondott. „Ahogy 1848 márciusának ifjai megfogalmazták, számukra is a legfontosabb: a szabadság, az egyenlőség, a testvériség, az összetartás. Ugyanezek a gondolatok azok, amelyek tovább éltetnek és tovább visznek bennünket.”

A megemlékezést hagyományosan a helyi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ épületében tartották.

Újvidék
Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.