Ugrás a tartalomra

Szabó Magda emlékest a KDSZ-ben

2018.05.18
10:20
2018.05.18
16:59
Forrás
Pannon RTV
Havas Judit magyarországi előadóművész Szabó Magda Az ajtó című regényéből készült monodrámáját mutatta be tegnap Szabadkán a Kosztolányi Dezső Színházban. A programot a VM4K szervezte.

A Szabó Magda emlékest Havas Judit előadásában egy visszaemlékezés, ahol az írónő szemszögéből jelenik meg Emerenc, a takarítónő. A dráma kettejük kapcsolatát boncolgatja, amely nem nevezhető hagyományos kapcsolatnak: nem barátság, nem szerelem, nem a vérrokonság megtartó ereje. Ez valami más.

Havas Judit, előadóművész:
Két ember viszonyáról szól, hogyan engedik be egymást az ajtajukon belül, milyen nehezen születik meg a feltétlen szeretet és, mivel ez egy vezeklésregény, az írónő hogyan vallja be, hogy tulajdonképpen ő ölte meg Emerencet.

Az esten jelen volt Szabó Magda örököse, az írónő fogadott keresztfia, Tasi Géza. A jogutód Szabó Magda életének utolsó 15 évében került igazán közel hozzá.

Tasi Géza, Szabó Magda jogutódja: „Neki az volt a fő életcélja, hogy akármi történik, billentsd fenéken önmagad, kezd újra és csináld. Igaza van. Ne sírjál, ne nyavalyogjál, tedd a dolgodat. Ezt haláláig így csinálta ő is.”

A művet Bíró Zsófia alkalmazta színpadra, a monodrámát Radó Gyula rendezte. Az estet a VM4K szervezte.

Havas Judit
Szabó Magda

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.