Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Szajkó István festményei Belgrádban

2021.09.29
13:19
2021.09.29
17:22
Forrás
Pannon RTV
A tárlat a szabadkai származású festőművész utóbbi években készült alkotásait mutatja be, de korábbi művei is megtekinthetőek. A kiállításnak a Collegium Hungaricum ad otthont.
Pannon RTV/Idei Sándor

A kiállítást Illés Andrea, a budapesti Scolar Kiadó főszerkesztője nyitotta meg. Szerinte a Szajkó-féle művészetről azt kell tudni, hogy olyan mintha egy hatalmas kertet látnánk és a festményeken ennek a kertnek a részletei láthatóak.

„Nekem ez az olvasata az ő művészetének. Ezt igazolja számomra a színek használata. Ez a gyönyörű zöld, ami a Szajkó-féle zöld, ami a sárgától a kékig mindenféle árnyalatot magába foglal. Egyáltalán a növényábrázolás, az állatábrázolás, egy-egy parkban vagy kertben ottfelejtett bicikli, illetve maguk a személyek is, akik néha felbukkannak ezeken a képeken, ezek mind ennek a hatalmas édenkertszerű ábrázolásnak a részletei.”

Pannon RTV/Idei Sándor

A tárlat Szajkó István több évtizedes munkásságát mutatja be, nagy hangsúlyt fektetve az utóbbi években készült festményeire.

Szentgyörgyi Klára, a Collegium Hungaricum igazgatója kiemelte: „Egyrészt bemutatásra kerülnek az Adrai-tengeren született képek. Másrészt bemutatja a Bakonyt ahol most a művész él, és ami nekem személyesen kedves, az az hogy a síkságot. Én nagyon szeretem a síkságot, a Vajdaságot, az Alföldet.”

Szajkó István művészete több képzőművészeti irányzattal és stílussal érintkezik, de egyikbe sem sorolható. A művész azt tartja fontosnak, ha mindenkivel kapcsolatot tud teremteni a festményein keresztül.

Szajkó István kiemelte: „Amikor éltek a szüleim nekem fontos volt hogy ők is lássanak valamit az én vásznaimon, ne csak a magas kritika. Ez megmaradt. Én ebben hiszek, ebben bízok és jól érzem magam ebben a fajta festészetben.”

A kiállítás október 15-ig látogatható a szerb fővárosban.

Szajkó István
Illés Andrea
Szentgyörgyi Klára
Collegium Hungaricum

Most

21:16, Frissítve: 21:28

Ezüstérmes a magyar női vízilabda-válogatott

A magyar női vízilabda-válogatott ezüstérmet szerzett a magyar rendezésű vizes világbajnokságon, miután óriási csatában, 9-7-re kikapott a sorozatban negyedszer győztes, az elmúlt három olimpián is első Egyesült Államok csapatától a döntőben.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.