Ugrás a tartalomra

Szajkó István festményei Belgrádban

2021.09.29
13:19
2021.09.29
17:22
Forrás
Pannon RTV
A tárlat a szabadkai származású festőművész utóbbi években készült alkotásait mutatja be, de korábbi művei is megtekinthetőek. A kiállításnak a Collegium Hungaricum ad otthont.

A kiállítást Illés Andrea, a budapesti Scolar Kiadó főszerkesztője nyitotta meg. Szerinte a Szajkó-féle művészetről azt kell tudni, hogy olyan mintha egy hatalmas kertet látnánk és a festményeken ennek a kertnek a részletei láthatóak.

„Nekem ez az olvasata az ő művészetének. Ezt igazolja számomra a színek használata. Ez a gyönyörű zöld, ami a Szajkó-féle zöld, ami a sárgától a kékig mindenféle árnyalatot magába foglal. Egyáltalán a növényábrázolás, az állatábrázolás, egy-egy parkban vagy kertben ottfelejtett bicikli, illetve maguk a személyek is, akik néha felbukkannak ezeken a képeken, ezek mind ennek a hatalmas édenkertszerű ábrázolásnak a részletei.”

A tárlat Szajkó István több évtizedes munkásságát mutatja be, nagy hangsúlyt fektetve az utóbbi években készült festményeire.

Szentgyörgyi Klára, a Collegium Hungaricum igazgatója kiemelte: „Egyrészt bemutatásra kerülnek az Adrai-tengeren született képek. Másrészt bemutatja a Bakonyt ahol most a művész él, és ami nekem személyesen kedves, az az hogy a síkságot. Én nagyon szeretem a síkságot, a Vajdaságot, az Alföldet.”

Szajkó István művészete több képzőművészeti irányzattal és stílussal érintkezik, de egyikbe sem sorolható. A művész azt tartja fontosnak, ha mindenkivel kapcsolatot tud teremteni a festményein keresztül.

Szajkó István kiemelte: „Amikor éltek a szüleim nekem fontos volt hogy ők is lássanak valamit az én vásznaimon, ne csak a magas kritika. Ez megmaradt. Én ebben hiszek, ebben bízok és jól érzem magam ebben a fajta festészetben.”

A kiállítás október 15-ig látogatható a szerb fővárosban.

Szajkó István
Illés Andrea
Szentgyörgyi Klára
Collegium Hungaricum

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.