Ugrás a tartalomra

Szakértők véleményezték a Durindó fellépőit

2017-10-08
08:58
2017-10-08
16:01
Forrás
Pannon RTV
Értékelő szakmai napot tartottak szombaton Zentán, ahol művészeti bizottság véleményezte az idei Durindón látottakat és hallottakat.

A szakmai zsűri úgy véli, hogy hasznosak ezek a találkozók a művészeti csoportoknak. Az értékelő szakmai napon az egyesületek művészeti vezetői tanácsokat kaphattak a zsűritől, akik a hangszeres játék, a viselet és az ének szempontjából elemezték a Durindón látott produkciókat. Ferenc Katalin, Tiszamente Népművelődési és Közművelődési Egyesület, Péterréve: „Alapvetően meg voltak elégedve a lányok viseletével. Apróbb kiigazításokat, ötleteket mondtak, amikre oda kell még figyelnünk, és azokat igyekszünk majd kijavítani a következő fellépésig.”

A viseletnél több szempont alapján adott tanácsot a szakbizottság. Raj Rozália, viseletkutató, Vajdasági Magyar Folklór Központ: „Ez vonatkozik az öltözet elkészítésére, kikészítésére, a kelme megválasztására, magának az öltözet sajátosságának a megválasztására, a viselés módjára.”

 

A zsűri tagjai elmondták, hogy jelentős fejlődést tapasztalnak a visszatérő csoportoknál. Az éneknél és a hangszeres játéknál a dalcsokor szerkesztésére, valamint ennek betanításának fortélyaira hívták fel a csoportvezetők figyelmét. Kelemen Zsolt, ének-zenetanár, brácsás, Csalóka Együttes, Topolya: „Nagy előnye ennek a zsűrizésnek ez a mostani módszer, amely 2-3 éve működik, nem is tudom hirtelen. Itt találkoznak a csoportvezetők, meghatározott helyeken. Itt van mindenki, és mindenki végighallgatja magát a produkciót, és a zsűrizést is végighallgatják. Igen, mindenféleképpen van fejlődés.”

Az értékelő szakmai napot a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, valamint a Durindó és Gyöngyösbokréta Fesztivál Tanácsa szervezte.

véleményezés
Durindó

Most

19:40, Frissítve: 19:55

310 ösztöndíjszerződést írt alá az MNT

310 vajdasági magyar egyetemi és főiskolai hallgató írt alá ma ösztöndíjszerződést a Magyar Nemzeti Tanáccsal az újvidéki Európa Kollégiumban. 248 elsőéves és 62 demonstrátor részesül támogatásban.

Népszerű

Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok

Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok

A Szent László- és az Arany-emlékév jegyében szervezik meg idén a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékokat, amelyet ma nyitottak meg Palicson.