Ugrás a tartalomra

Szakértők véleményezték a Durindó fellépőit

2017-10-08
08:58
2017-10-08
16:01
Forrás
Pannon RTV
Értékelő szakmai napot tartottak szombaton Zentán, ahol művészeti bizottság véleményezte az idei Durindón látottakat és hallottakat.

A szakmai zsűri úgy véli, hogy hasznosak ezek a találkozók a művészeti csoportoknak. Az értékelő szakmai napon az egyesületek művészeti vezetői tanácsokat kaphattak a zsűritől, akik a hangszeres játék, a viselet és az ének szempontjából elemezték a Durindón látott produkciókat. Ferenc Katalin, Tiszamente Népművelődési és Közművelődési Egyesület, Péterréve: „Alapvetően meg voltak elégedve a lányok viseletével. Apróbb kiigazításokat, ötleteket mondtak, amikre oda kell még figyelnünk, és azokat igyekszünk majd kijavítani a következő fellépésig.”

A viseletnél több szempont alapján adott tanácsot a szakbizottság. Raj Rozália, viseletkutató, Vajdasági Magyar Folklór Központ: „Ez vonatkozik az öltözet elkészítésére, kikészítésére, a kelme megválasztására, magának az öltözet sajátosságának a megválasztására, a viselés módjára.”

 

A zsűri tagjai elmondták, hogy jelentős fejlődést tapasztalnak a visszatérő csoportoknál. Az éneknél és a hangszeres játéknál a dalcsokor szerkesztésére, valamint ennek betanításának fortélyaira hívták fel a csoportvezetők figyelmét. Kelemen Zsolt, ének-zenetanár, brácsás, Csalóka Együttes, Topolya: „Nagy előnye ennek a zsűrizésnek ez a mostani módszer, amely 2-3 éve működik, nem is tudom hirtelen. Itt találkoznak a csoportvezetők, meghatározott helyeken. Itt van mindenki, és mindenki végighallgatja magát a produkciót, és a zsűrizést is végighallgatják. Igen, mindenféleképpen van fejlődés.”

Az értékelő szakmai napot a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, valamint a Durindó és Gyöngyösbokréta Fesztivál Tanácsa szervezte.

véleményezés
Durindó

Most

23:37, Frissítve: 23:43

Fókák Katalóniából

A héten két borjúfóka nőstényt fogadott a Szegedi Vadaspark a messzi Katalóniából, a Barcelonai Állatkertből. A tréningek nyilvánosak, a látogatók is figyelemmel kísérhetik majd az oktatásukat.
19:27, Frissítve: 19:34

Szakértői szemmel

Szakmai konferenciát szervezett a Vajdasági Magyar Jogász Egylet szombaton. Az óécskai kastélyban mintegy 60-70 vajdasági és anyaországi magyar jogász cserélt tapasztalatot.
18:54, Frissítve: 18:59

Euro Show Dance Fest Magyarkanizsán

26. alkalommal rendezte meg a magyarkanizsai M-Plusz Táncklub és a Színpadi Táncok Egyesülete a “Prima Primissima” Euro Show Dance Táncfesztivált. 1112 versenyző lépett színpadra 38 táncklubból.

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.
Kombi Operatúra felirattal

Szabadkán vendégszerepel a Magyar Állami Operaház

A hétvégén 12 kamionnal érkezik Szabadkára a Magyar Állami Operaház, amelynek egyik legnagyobb vállalkozása a Kárpát-Haza OperaTúra. Erdély és Ungvár után Szabadkán a Sportcsarnokban lépnek fel.