Ugrás a tartalomra

Szárazfa Lelke - tamburazenekarok szemléje Csantavéren

2019.11.24
13:06
2019.11.25
18:58
Forrás
Pannon RTV
Telt ház volt a tambura zenekarok szombat esti találkozóján a csantavéri színházteremben. Vajdaság számos településéről képviselték magukat a zenekarok.

A hetedik alkalommal megszervezett Szárazfa Lelke elnevezésű szemlén kicsik és nagyok, népdalénekesek és néptáncosok egyaránt színpadra léptek és biztosították a jó hangulatot.

A pengetős hangszerek színes arzenálja bemutatkozik a Szárazfa Lelke tamburatalálkozó fesztiválon a jó hangulat biztosított. A szemle kezdete előtt a zenekaroknak volt idejük próbálni. Bolyos Miklós a péterrévei pengetős banda tagja elárulta nekünk, hogy Duna menti válogatással készültek a találkozóra. Bolyos Miklós, zenész, Péterréve: „Két zenekarról beszélünk, az egyik egy gyermekzenekar. Velük heti szinten kétszer próbálunk, kétszer egy órahosszát dolgozunk a péterrévei Dr. Kiss Imre Művelődési Kör keretin belül és igazából egy éve alakult a zenekar, akkor még zenélni nem tudó kisgyerekekkel álltunk össze, határoztuk el, hogy fogunk muzsikálni.”

Maradékról öten érkeztek a szemlére. Egy nagybőgős, egy kontrás, egy hegedűs, egy prímás és Berta Géza, a maradéki egyesület elnöke. Berta Géza, elnök, Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, Maradék: „Tamburazenekarunk van, most két éve, hogy megalapult a zenekar. Eddig az nélkül mentünk Durindókra, Gyöngyösbokrétákra.”

A temerini tamburásoknál újdonság, hogy idén a helyi férfikórussal karöltve léptek színpadra, ahol három dalból álló csokrot adtak elő. Nagy Sándor, zenész, Temerin: „Az emberek is észbe kaptak és mondhatom azt, hogy Vajdaság szerte már sok helyen alakultak vagy gyerekekkel tambura zenekarok, vagy idősekkel, akik már játszottak tamburán, és akkor most elővették, összeálltak és hát ilyen formában működik a tamburamuzsika, itt Vajdaságban is.”

A tornyosi tamburazenekar immár hatodik alkalommal vett részt az eseményen. Tóth Ugyonka Frigyes, ügyvezető elnök, Ady Endre Művelődési Egyesület, Tornyos: „Nagy örömmel jövünk ide minden évben, sok régi ismerőssel találkozunk és újakkal is és annak nagyon örülünk, hogy nagyon sok fiatal foglalkozik már újabban tamburával.”

Az esemény szervezője idén is a csantavéri Mendicus Művészeti Központ volt. Mi sem bizonyítja jobban, hogy igény van a népzene hangzásvilágára, mint az, hogy a csantavéri színházterem megtelt közönséggel és évről évre több zenekar jön el az eseményre - mondta Vörös Róbert elnök, aki a csantavéri tamburazenekart vezette a szemlén. „Ismerkedünk, illetve, a jó részét már ismerjük a rendezvénynek, akik még nem azok megismerik. Barátkozás folyik, van a színpadi része a műsornak és van a színpad utáni és vannak az örömzenélések és ott kötődnek a barátságok, a kapcsolatok.”

A szervezők további célja az is, hogy a Dél-Alföldre és a Dunántúlra jellemző hangszert ismét népszerűvé tegyék a fiatalok körében.

tambura
Csaantavér
szemle
zenekar
tamburazene

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.