Ugrás a tartalomra

Szarvas Gábor nyelvművelő munkásságáról emlékeztek meg Adán

2021.10.16
12:57
2021.10.16
17:47
Forrás
Pannon RTV
A nyelvművelés atyja, Szarvas Gábor Adán született, és bár csak pár évig élt szülővárosában, munkássága máig meghatározza a helyiek és térségünk anyanyelvápolását.

Pénteken koszorúzással és tudományos tanácskozással zárult a kétnapos megemlékező programsorozat.

Közéleti személyiségek, többek között Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, valamint Tóbiás József, Ada Községi Képviselő-testületének elnöke helyezte el a megemlékezés virágait a neves nyelvész mellszobránál, ahol az eseményen tisztelgő beszédet mondott Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke.

„A Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok az elmúlt 50 évben nem kevesebbet tett, mint hogy stratégiákat alkotott, ösztönözte a felnövekvő generációkat, elkötelezett tanítókat, tanárokat segített felnevelni e tájnak, a tudományos életben jelentős nyomot hagyott és hagy, de elsősorban közösséget teremt: hisz közösségben gondolkodik. A vajdasági magyar közösségért elkötelezett. Ékes anyanyelvünk iránt. A nemzetegyesítésben és az egységes magyar nemzetben hisz.”

A megemlékezés záróakkordjaként a városháza dísztermében tudományos tanácskozást tartottak, ahol bemutatták többek között Hódi Éva: Nyelvünk ügyében című, Szarvas Gábor munkásságáról írt jubileumi kiadványát.

Dr. Hódi Éva, a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület elnöke: „Itt a vajdasági magyarok számára, de úgy gondolom, hogy az anyaországban nemkülönben, az anyanyelvhez való hozzáállás rendkívül fontos, hiszen az anyanyelv nem olyan, hogy cserélhető könnyen. Ha Kosztolányira gondolunk, akkor nem olyan, mint a kabátom, amit leveszek, és helyette mást veszek fel, hanem a leginkább jellemző ránk, valahogy mi vagyunk az anyanyelvünk.”

A tanácskozáson Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is előadást tartott, valamint megemlékeztek Szabó Szabados Ilonáról, a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület nemrégiben elhunyt elnökségi tagjáról, aki haláláig fáradhatatlanul tett a nyelvművelő napok fennmaradásáért.

Szarvas Gábor
Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok
Ada
megemlékezés
Sutus Áron

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.