Ugrás a tartalomra

Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok Adán

2020.10.16
16:30
2020.10.16
17:53
Forrás
Pannon RTV
50. jubileumát ünnepelte az adai Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok.

A jeles alkalomból egy emlékszobát is megnyitottak a község nyelvművelőjének tiszteletére, emellett a hagyományos programokat is megtartották.

Az ünnepi program koszorúzással kezdődött, ahol a jelen levők és a meghívott vendégek fejet hajtottak Szarvas Gábor mellszobra előtt. A megemlékezésen Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke tartott alkalmi beszédet, aki kiemelte, anyanyelvi és nemzeti létünket nem képzelhetjük el jelenünk és múltunk tisztelete és ismerete nélkül: „Ahhoz viszont, hogy belőlük jövőnk építéséhez megtartó erőt és irányt nyerhessünk, életerős közösségre van szükségünk. Közösség nélkül ugyanis nyelv sincs. Egy ember anyanyelve így lehet az a csodálatos lámpás, amelynek iránymutató fénye nélkül már nehezen keresheti meg közösségét, még nehezebben találhatja meg benne helyét, kedvét és szeretetét.”

Ezt követően a helyi Szarvas Gábor Könyvtár kiállítótermében tárlaton keresztül mutatták be a nyelvművelő napok elmúlt évtizedeit. Hódi Éva, a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület elnöke emlékezett vissza a kezdetekre: „Büszkén mondhatjuk, hogy a nyelvművelő napok a kezdetektől, 1970 októbértől fogva Adához kötődik. Adán született meg a javaslat, hogy nyelvművelő napokat kell szervezni a magyar nyelv ügyében, és itt, Adán, szárba is szökkent a javaslat.”

A kiállításmegnyitót követően alkalmi műsor keretében átadták Szarvas Gábor emlékszobát.

A nyelvművelő napok programjából idén sem maradt el az iskolásoknak szóló vetélkedő, amelyet csütörtökön, az online térben tartottak meg. A rendezvénysorozat tudományos tanácskozással zárult.

Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok
Szarvas Gábor

Most

21:33, Frissítve: 07:18

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.