Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Szavak nélkül - A nézés költészete

2021.05.15
08:57
2021.05.15
17:32
Forrás
Pannon RTV
Megtartotta az évad ötödik bemutatóját a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház. A nézés költészete tulajdonképpen egy képzőművészeti performansz.
Pannon RTV

Urbán András olyan szavak nélküli előadást rendezett, amelyen belül magát a színházat kereste. A színészi eszköztárat teljesen visszafogta. Az előadás zenéjét Mezei Szilárd szerezte.

Látás címmel kezdődött a most bemutatott előadás első munkabemutatója decemberben Urbán András rendezésében. Az alkotást többször is bemutatták, most A nézés művészete címmel, de egyáltalán nem biztos, hogy a végső formáját most nyerte el.

Urbán András, rendező: „Mindig egy kicsit változik ez az előadás és épül. Új elemek kerülnek bele, új mozdulatok. Itt azok a mozdulatok, amiket látunk, nagyon le van csupaszítva. A színész nem játszik olyan értelemben, hogy nem mesél irodalmi történetet.”

Ebben az előadásban a színész semmilyen klasszikus eszköztárat nem használ. Kucsov Borisz ilyen jellegű produkcióban most dolgozott először.

Kucsov Borisz, színész: „Ez mégiscsak valamilyen szinten egy mozgásra épülő előadás, és nagyon fontos, hogy legyen egy belső töltete, különben pontosan láttuk milyen az, amikor priváttá válik, amikor nem olyan energiákat mozgat meg, vagy nem működik az, amit csinálunk, azáltal, hogy nem vagyunk ott testileg és lelkileg is.”

Az előadás azt keresi, hogy mikortól pusztán színház vagy képzőművészeti akció egy olyan előadás, amelynek nincs irodalmi valósága.

Kosztolányi Dezső Színház
Szabadka
A nézés költészete
képzőművészeti
performance
Urbán András
Mezei Szilárd
bemutató

Most

22:56

Olaszország-Svájc 3-0

Az olasz labdarúgó-válogatott 3-0-ra legyőzte Svájc csapatát Rómában, az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, ezzel a nyolcaddöntőbe jutott.
20:17

A 6 hónapos Boško segítséget kér

Boško 2021. január 14-én született Újvidéken. Három hónapos volt, amikor a szüleinek feltűnt, hogy nem a korának megfelelően fejlődik. A vizsgálatok után jött a diagnózis: SMA1 - gerinc eredetű izom atrófia, 1. típus.
17:28, Frissítve: 19:53

Nyílt napok a szabadkai ATB Severben!

A szabadkai ATB Sever vállalat minden szerdán 12 órától nyílt napot szervez, a Mágneses mezők 6-os szám alatt található üzemében. A nyílt napok célja, hogy az érdeklődők megismerjék a vállalat nyújtott álláslehetőségeket.

Népszerű

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.