Ugrás a tartalomra

Szavak nélkül - A nézés költészete

2021.05.15
08:57
2021.05.15
17:32
Forrás
Pannon RTV
Megtartotta az évad ötödik bemutatóját a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház. A nézés költészete tulajdonképpen egy képzőművészeti performansz.

Urbán András olyan szavak nélküli előadást rendezett, amelyen belül magát a színházat kereste. A színészi eszköztárat teljesen visszafogta. Az előadás zenéjét Mezei Szilárd szerezte.

Látás címmel kezdődött a most bemutatott előadás első munkabemutatója decemberben Urbán András rendezésében. Az alkotást többször is bemutatták, most A nézés művészete címmel, de egyáltalán nem biztos, hogy a végső formáját most nyerte el.

Urbán András, rendező: „Mindig egy kicsit változik ez az előadás és épül. Új elemek kerülnek bele, új mozdulatok. Itt azok a mozdulatok, amiket látunk, nagyon le van csupaszítva. A színész nem játszik olyan értelemben, hogy nem mesél irodalmi történetet.”

Ebben az előadásban a színész semmilyen klasszikus eszköztárat nem használ. Kucsov Borisz ilyen jellegű produkcióban most dolgozott először.

Kucsov Borisz, színész: „Ez mégiscsak valamilyen szinten egy mozgásra épülő előadás, és nagyon fontos, hogy legyen egy belső töltete, különben pontosan láttuk milyen az, amikor priváttá válik, amikor nem olyan energiákat mozgat meg, vagy nem működik az, amit csinálunk, azáltal, hogy nem vagyunk ott testileg és lelkileg is.”

Az előadás azt keresi, hogy mikortól pusztán színház vagy képzőművészeti akció egy olyan előadás, amelynek nincs irodalmi valósága.

Kosztolányi Dezső Színház
Szabadka
A nézés költészete
képzőművészeti
performance
Urbán András
Mezei Szilárd
bemutató

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.