Ugrás a tartalomra
Díjzottak
Pannon RTV / Juhász Andrea

Szavalóversennyel ünnepelték a költészet napját Újvidéken

2018-04-14
16:09
2018-04-15
20:43
Forrás
Pannon RTV
Vajdaság több településéről érkeztek fellépők a tizenegyedik rendezvényre.

Hagyományosan szavalóversennyel ünnepelte a költészet napját az újvidéki Petőfi Sándor Művelődési Központ. Több mint 80 gyerek és fiatal mutatkozott be. Valamennyien magyar költők verseit választották.   

Kis szavaló

Négy kategóriában versenyeztek a szavalók. Sok gyerek már gyakorlott fellépő, de akadtak közöttük olyanok is, akik első alkalommal léptek közönség elé.

Varga Martin, Kókai Imre Általános Iskola, Temerin: „A Petőfi Sándor Arany Lacinak verset mondom, és szeretek szavalni.”

Dányi Ramóna, Kókai Imre Általános Iskola, Temerin: „Sokáig készültem, de nem is izgulok.”

Díjazottak

Bába Lujza negyedikes diák harmadik helyezett lett a kategóriájában. „Már régóta járok szavalóversenyre. „Igazából a részvétel miatt járok, szeretek szavalni, bár nem mondom, néha jó érzés fellépni a dobogóra, de nem csak ez a lényeg.”

Az osztálytanítók előszeretettel készítik fel és vezetik a gyerekeket a megmérettetésekre, hiszen így a gyerekek beszédkészsége fejlődik és önbizalma nő – mondta Móricz Eszter, a temerini Kókai Imre Általános Iskola osztálytanítója. „A vers szeretete is fontos a számukra, és az, hogy ha itt fellépnek, akkor utána önbizalmat nyernek máshol is szerepelni.”

Közönség

Az alsósok közül mintegy hatvan gyermeket hallgatott meg a zsűri. Nem volt könnyű kiválasztani a legjobbakat. Crnkovity Gabriella zsűrielnök jó tanácsokat mondott a versenyzőknek. „Dicséretre méltó, hogy ki mernek állni, a mikrofon is egy ijesztő dolog tud lenni, főleg, ha az ember először kerül színpadra. Szerintem ez fontos, ha már így döntöttek, akkor bátorság. Csak buzdítani tudom őket, hogy foglalkozzanak versmondással.”

Résztvevők

A Petőfi Sándor szavalóverseny mottója: minden gyerek álljon ki és mutassa meg képességét – mondta Ladisity Melinda, a Művelődési Központ elnöke. „Meggyőződésünk, hogy nem kell a verseny előtt selejtezőket tartani. Célunk, hogy minden gyermek, aki szereti a verset, el tudjon jönni és megmutathassa tudását.”

A kategória győztesei ez alkalommal értékes könyvjutalomban és emléklapban részesültek. A zsűri több különdíjat is kiosztott.

szavalóverseny
Újvidék
Petőfi Sándor Művelődési Központ

Most

00:58

Tanügyesek tüntettek Belgrádban

A Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniója szerdán tüntetést szervezett Belgrádban a kormány épülete előtt és egyedi fizetési osztályok bevezetését követelte az egész közigazgatásban.
00:03, Frissítve: 00:21

Münchenben nyert a Real Madrid

A címvédő Real Madrid 2-1-re nyert a Bayern München otthonában szerdán a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén, ezzel nagy lépést tett a sorozatban harmadik fináléja felé.
21:14, Frissítve: 21:58

Hajnali Fülek

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora május első hetében a történelmi Nógrád megye északi részén fekvő Füleket mutatja be felvidéki falusi vonósbandák felvételeivel.
17:59, Frissítve: 20:28

Vučić Tuskkal tárgyalt Belgrádban

Szerbia eurointegrációjáról tárgyalt a szerb államfő és az Európiai Tanács elnöke. Vučić a találkozó után azt mondta, bemutatta mindazt, amit Szerbia tett a brüsszeli megállapodás végrehajtásáért.

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.