Ugrás a tartalomra
Díjzottak
Pannon RTV / Juhász Andrea

Szavalóversennyel ünnepelték a költészet napját Újvidéken

2018-04-14
16:09
2018-04-15
20:43
Forrás
Pannon RTV
Vajdaság több településéről érkeztek fellépők a tizenegyedik rendezvényre.

Hagyományosan szavalóversennyel ünnepelte a költészet napját az újvidéki Petőfi Sándor Művelődési Központ. Több mint 80 gyerek és fiatal mutatkozott be. Valamennyien magyar költők verseit választották.   

Kis szavaló

Négy kategóriában versenyeztek a szavalók. Sok gyerek már gyakorlott fellépő, de akadtak közöttük olyanok is, akik első alkalommal léptek közönség elé.

Varga Martin, Kókai Imre Általános Iskola, Temerin: „A Petőfi Sándor Arany Lacinak verset mondom, és szeretek szavalni.”

Dányi Ramóna, Kókai Imre Általános Iskola, Temerin: „Sokáig készültem, de nem is izgulok.”

Díjazottak

Bába Lujza negyedikes diák harmadik helyezett lett a kategóriájában. „Már régóta járok szavalóversenyre. „Igazából a részvétel miatt járok, szeretek szavalni, bár nem mondom, néha jó érzés fellépni a dobogóra, de nem csak ez a lényeg.”

Az osztálytanítók előszeretettel készítik fel és vezetik a gyerekeket a megmérettetésekre, hiszen így a gyerekek beszédkészsége fejlődik és önbizalma nő – mondta Móricz Eszter, a temerini Kókai Imre Általános Iskola osztálytanítója. „A vers szeretete is fontos a számukra, és az, hogy ha itt fellépnek, akkor utána önbizalmat nyernek máshol is szerepelni.”

Közönség

Az alsósok közül mintegy hatvan gyermeket hallgatott meg a zsűri. Nem volt könnyű kiválasztani a legjobbakat. Crnkovity Gabriella zsűrielnök jó tanácsokat mondott a versenyzőknek. „Dicséretre méltó, hogy ki mernek állni, a mikrofon is egy ijesztő dolog tud lenni, főleg, ha az ember először kerül színpadra. Szerintem ez fontos, ha már így döntöttek, akkor bátorság. Csak buzdítani tudom őket, hogy foglalkozzanak versmondással.”

Résztvevők

A Petőfi Sándor szavalóverseny mottója: minden gyerek álljon ki és mutassa meg képességét – mondta Ladisity Melinda, a Művelődési Központ elnöke. „Meggyőződésünk, hogy nem kell a verseny előtt selejtezőket tartani. Célunk, hogy minden gyermek, aki szereti a verset, el tudjon jönni és megmutathassa tudását.”

A kategória győztesei ez alkalommal értékes könyvjutalomban és emléklapban részesültek. A zsűri több különdíjat is kiosztott.

szavalóverseny
Újvidék
Petőfi Sándor Művelődési Központ

Most

13:13

Bányászat a Holdon

Az Európai Űrügynökség (ESA) a jövőben a Holdon szeretne bányászatot folytatni, akár már 2025-től - olvasható a CNN-en.
11:08

Babosék már a döntőben

Babos Tímea és partnere, Kristina Mladenović győzött a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokság női páros versenyének elődöntőjében.

Népszerű

Családi ház égett le Kishegyesen

Leégett a Csőke házaspár családi háza a Deák Ferenc utcában Kishegyesen. Kedden este 17 óra környékén ütött ki a tűz a kazánházában, majd átterjedt a tetőszerkezetre.

Baleset a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában

Súlyos iskolai balesethez riasztották tegnap kora délután a zentai mentőszolgálatot. Egy kisfiú zuhant le a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola lépcsőjéről, aki súlyos sérüléseket szenvedett.