Ugrás a tartalomra

Szavalóversennyel ünnepelték a költészet napját Újvidéken

2018.04.14
16:09
2024.03.19
08:33
Forrás
Pannon RTV
Vajdaság több településéről érkeztek fellépők a tizenegyedik rendezvényre.

Hagyományosan szavalóversennyel ünnepelte a költészet napját az újvidéki Petőfi Sándor Művelődési Központ. Több mint 80 gyerek és fiatal mutatkozott be. Valamennyien magyar költők verseit választották.   

Négy kategóriában versenyeztek a szavalók. Sok gyerek már gyakorlott fellépő, de akadtak közöttük olyanok is, akik első alkalommal léptek közönség elé.

Varga Martin, Kókai Imre Általános Iskola, Temerin: „A Petőfi Sándor Arany Lacinak verset mondom, és szeretek szavalni.”

Dányi Ramóna, Kókai Imre Általános Iskola, Temerin: „Sokáig készültem, de nem is izgulok.”

Bába Lujza negyedikes diák harmadik helyezett lett a kategóriájában. „Már régóta járok szavalóversenyre. „Igazából a részvétel miatt járok, szeretek szavalni, bár nem mondom, néha jó érzés fellépni a dobogóra, de nem csak ez a lényeg.”

Az osztálytanítók előszeretettel készítik fel és vezetik a gyerekeket a megmérettetésekre, hiszen így a gyerekek beszédkészsége fejlődik és önbizalma nő – mondta Móricz Eszter, a temerini Kókai Imre Általános Iskola osztálytanítója. „A vers szeretete is fontos a számukra, és az, hogy ha itt fellépnek, akkor utána önbizalmat nyernek máshol is szerepelni.”

Az alsósok közül mintegy hatvan gyermeket hallgatott meg a zsűri. Nem volt könnyű kiválasztani a legjobbakat. Crnkovity Gabriella zsűrielnök jó tanácsokat mondott a versenyzőknek. „Dicséretre méltó, hogy ki mernek állni, a mikrofon is egy ijesztő dolog tud lenni, főleg, ha az ember először kerül színpadra. Szerintem ez fontos, ha már így döntöttek, akkor bátorság. Csak buzdítani tudom őket, hogy foglalkozzanak versmondással.”

A Petőfi Sándor szavalóverseny mottója: minden gyerek álljon ki és mutassa meg képességét – mondta Ladisity Melinda, a Művelődési Központ elnöke. „Meggyőződésünk, hogy nem kell a verseny előtt selejtezőket tartani. Célunk, hogy minden gyermek, aki szereti a verset, el tudjon jönni és megmutathassa tudását.”

A kategória győztesei ez alkalommal értékes könyvjutalomban és emléklapban részesültek. A zsűri több különdíjat is kiosztott.

szavalóverseny
Újvidék
Petőfi Sándor Művelődési Központ

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:07, Frissítve: 11:16

Semmelweis filmbemutató Palicson

A VMSZ és a Vándormozi most a Semmelweis-filmet hozza Palicsra - közölte közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint. A vajdasági díszbemutatót május 8-án tartják a Palicsi Vigadóban 19:30-tól.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.