Ugrás a tartalomra

Szavalóverseny a Mozdulj! Petőfi! programsorozatban

2023.03.04
12:55
2023.11.18
14:03
Forrás
Pannon RTV
Több mint kétszázan jelentkeztek a Mozdulj! Petőfi! programsorozat keretében megrendezett szavalóverseny elődöntőjére.

A zsűri hat kategóriában értékelte a szavalókat, akik között általános- és középiskolások, valamint felnőttek is voltak. Az eseményt a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületével és az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központtal közösen szervezte.

Az elődöntőre szabadon választott verssel készültek a szavalóverseny résztvevői. Bartusz Áron és Bánszki Zsanett harmadik osztályos tanulók. Már nem először vettek részt ilyen megmérettetésen.

Bartusz Áron:

- Milyen verset mondtál?
- Mentovics Éva: Hova tűnt az ellenőrző? című versét.
- Mióta szavalsz?
- Nem tudom, hogy pontosan mióta, de régóta szavalok.
- Miért szereted?
- Szeretem, mert érdekes.


Bánszki Zsanett:
- Milyen verset szavaltál?
- Nemes Nagy Ágnestől a Nyári rajz című verset.
- Miért pont ezt választottad? Te választottad?
- Igen, én, mert ezt már egyszer mondtam, és akkor nagyon tetszett.

A zsűritagok a szép beszédet, az érthetőséget, a versválasztást és az előadásmódot is értékelték. Lőrinc Tímea színész, a zsűri egyik tagja elmondta, a szavalóversenyek arra is jó alkalmat adnak, hogy megfigyeljék a versmondók fejlődését.

Lőrinc Tímea, zsűritag:
Én nagyon örülök, mert sokszor észreveszem, hogy ugyanazokkal az arcokkal találkozom, és mégis más-más költeményt hoznak, és más-más új arcokat mutatnak magukból. Örülök, hogy látom a gyerekeket, hogy hogy haladnak, egyik évről a másikra mennyit tudnak fejlődni.

A zsűritagok a vajdasági magyar színházi élet szereplői közül kerültek ki. Lőrinc Tímea mellett értékelt még Hajdú Sára és Ozsvár Róbert színészek, valamint Mészáros Gábor, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatója, Mezei Kinga, a Zentai Magyar Kamaraszínház művészeti vezetője és Góli Kornélia dramaturg is. Ők döntenek a versenyzők sorsáról a döntőben is.

Lukács Lilla, szervező, VM4K:
Hat kategóriába osztottuk szét a versenyzőket. Egészen az általános iskola első, második osztályosaitól kezdve a felnőtt kategóriáig mindenféle korosztály megméretteti magát ezen az elődöntőn. Kategóriánként pedig tíz szavaló fog továbbjutni a jövő szombati döntőre.

A verseny döntőjét, ahol már Petőfi Sándor verset kell elszavalni, egy hét múlva, március 11-én rendezik meg az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban.

szavalóverseny
VM4K
vers
Petőfi Sándor
Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete
Mozdulj! Petőfi!
Mozdulj! Petőfi! Szavalóverseny

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.