Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

A szecesszió éjszakája a zsinagógában

2019-06-09
07:49
2019-06-09
16:22
Forrás
Pannon RTV
Ingyenesen lehetett bepillantást nyerni szombaton este a szabadkai Zsinagógába. Az eseményre A szecesszió éjszakája a zsinagógában elnevezésű rendezvény keretében került sor.

A szervezők elmondták, hogy azért nyitották meg a zsinagógát az érdeklődők előtt, hogy minél többen láthassák Szabadka egyik legszebb épületét.

Szélesre tárta kapuit a szabadkai Zsinagóga szombaton este. Sokan csak most jártak először a felújított épületben.

Lévang Piroska: „Gyönyörű tényleg. Isteni. Ezt nem lehet egyszerűen elmesélni, ezt csak látni lehet. Hihetetlen, hogy ilyen gyönyörűen el tudták készíteni.”

Sok turista érkezett Magyarországról, vagy éppen távolabbi vidékekről, hogy láthassák a szecesszió egyik ékkövét. A szabadkai származású Bujovcsics Róbert Kecskemétről érkezett. Nagy hatást gyakorolt rá az impozáns épület, ugyanis építészként dolgozik: „Nekem ami nagyon érdekes, hogy a kupolában átváltanak a zsidó motívumok a magyar tulipán mintába. Ezt máshol nem lehet nagyon tapasztalni. Ez egy érdekes dolog, hogy ötvözték a magyar népművészeti elemeket a zsidó motívumokkal. Ez nagyon tetszik. Szerintem nagyon magas minőségű revitalizáció történt. Ez szerintem megdöbbentő. Tetszik a színeknek a harmóniája, nagyon szép, finom pasztell színekkel dolgoztak. Úgy tudom, hogy az eredeti színek harsányabbak voltak. Nekem ez szebb, megnyugtatóbb, szebb a szemnek is szerintem.”

A patinás épületet a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány működteti. A zsinagógát a szecesszió napja alkalmából nyitották meg az érdeklődők számára - mondta Illés Hajnalka, az alapítvány koordinátora. Az esemény alkalmából egy különleges applikációt is létrehozták, hogy az érdeklődők minél több információt és érdekességet megtudhassanak az épületről: „A Községközi Műemlékvédelmi Intézet jóvoltából létrejött egy applikáció a szabadkai zsinagógáról. Ebben az applikációban minden releváns információ megtalálható a zsinagógáról, történeti szempontból és építészeti szempontból is. Feltüntettük azt is, hogy a magyar kormány 2014-ben felkarolta az épületet.”

Hétfő kivételével mindennap látogatható a szabadkai Zsinagóga. Hétköznap 10-től 18, szombaton és vasárnap pedig 10-től 14 óráig. A belépőjegy ára egyénileg 250 dinár, míg csoportos látogatás esetén, illetve diákoknak, egyetemistáknak és nyugdíjasoknak 150 dinár. 10 éves kor alatt pedig ingyenes. A nyitvatartás a Szabadkai Zsidó Hitközség vallási naptára függvényében változhat.

Zsinagóga
szecesszió
Szabadka
Szabadkai Zsinagóga Alapítvány

Most

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.

Halálos baleset Ásotthalomnál

Halálos autóbaleset történt Ásotthalom közelében ma hajnalban, az 55-ös főúton - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.