Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

A szecesszió éjszakája a zsinagógában

2019-06-09
07:49
2019-06-09
16:22
Forrás
Pannon RTV
Ingyenesen lehetett bepillantást nyerni szombaton este a szabadkai Zsinagógába. Az eseményre A szecesszió éjszakája a zsinagógában elnevezésű rendezvény keretében került sor.

A szervezők elmondták, hogy azért nyitották meg a zsinagógát az érdeklődők előtt, hogy minél többen láthassák Szabadka egyik legszebb épületét.

Szélesre tárta kapuit a szabadkai Zsinagóga szombaton este. Sokan csak most jártak először a felújított épületben.

Lévang Piroska: „Gyönyörű tényleg. Isteni. Ezt nem lehet egyszerűen elmesélni, ezt csak látni lehet. Hihetetlen, hogy ilyen gyönyörűen el tudták készíteni.”

Sok turista érkezett Magyarországról, vagy éppen távolabbi vidékekről, hogy láthassák a szecesszió egyik ékkövét. A szabadkai származású Bujovcsics Róbert Kecskemétről érkezett. Nagy hatást gyakorolt rá az impozáns épület, ugyanis építészként dolgozik: „Nekem ami nagyon érdekes, hogy a kupolában átváltanak a zsidó motívumok a magyar tulipán mintába. Ezt máshol nem lehet nagyon tapasztalni. Ez egy érdekes dolog, hogy ötvözték a magyar népművészeti elemeket a zsidó motívumokkal. Ez nagyon tetszik. Szerintem nagyon magas minőségű revitalizáció történt. Ez szerintem megdöbbentő. Tetszik a színeknek a harmóniája, nagyon szép, finom pasztell színekkel dolgoztak. Úgy tudom, hogy az eredeti színek harsányabbak voltak. Nekem ez szebb, megnyugtatóbb, szebb a szemnek is szerintem.”

A patinás épületet a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány működteti. A zsinagógát a szecesszió napja alkalmából nyitották meg az érdeklődők számára - mondta Illés Hajnalka, az alapítvány koordinátora. Az esemény alkalmából egy különleges applikációt is létrehozták, hogy az érdeklődők minél több információt és érdekességet megtudhassanak az épületről: „A Községközi Műemlékvédelmi Intézet jóvoltából létrejött egy applikáció a szabadkai zsinagógáról. Ebben az applikációban minden releváns információ megtalálható a zsinagógáról, történeti szempontból és építészeti szempontból is. Feltüntettük azt is, hogy a magyar kormány 2014-ben felkarolta az épületet.”

Hétfő kivételével mindennap látogatható a szabadkai Zsinagóga. Hétköznap 10-től 18, szombaton és vasárnap pedig 10-től 14 óráig. A belépőjegy ára egyénileg 250 dinár, míg csoportos látogatás esetén, illetve diákoknak, egyetemistáknak és nyugdíjasoknak 150 dinár. 10 éves kor alatt pedig ingyenes. A nyitvatartás a Szabadkai Zsidó Hitközség vallási naptára függvényében változhat.

Zsinagóga
szecesszió
Szabadka
Szabadkai Zsinagóga Alapítvány

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:05

Civil Akadémia először a határon túl

Első alkalommal rendeztek meg határon túli városban Civil Akadémiát. A Civil Összefogás Fórum és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány szabadkai előadására a belépés ingyenes volt.
15:28, Frissítve: 20:02

Hadivásár Belgrádban

Megkezdődött a Partner 2019. elnevezésű, fegyvereket és katonai felszereléseket felvonultató nemzetközi vásár Belgrádban.

Népszerű

Gyilkosság és öngyilkosság Péterrévén

Vadászpuskával megölt egy nőt, majd magával is végzett egy férfi hétfőn Péterrévén. A mojbecej portál nem hivatalos értesülései szerint a férfi valószínűleg a nő férje volt.