Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Szedjetek szét című előadás a Kosztolányi Dezső Színházban

2020-07-15
11:56
2020-07-15
18:21
Forrás
Pannon RTV
Elkészítette a Szedjetek szét című előadását a Kosztolányi Dezső Színház, amelyet már március óta részletekben, hol online, hol pedig élőben próbáltak.

A Domonkos István életművén alapuló darabot szeptemberben szeretnék bemutatni, amennyiben azt a vírushelyzet megengedi. Mezei Kinga rendezésében elkészült a hatszereplős Szedjetek szét című Domonkos István szövegein alapuló előadás. Domonkos költészetén, prózáin keresztül fogalmazták meg és mutatták be, hogyan gondolkodunk mi az elmenésről és maradásról, az otthonhoz való viszonyunkról.

"Egy saját történetet, egy fragmentált szerkesztésű történetet próbáltunk összehozni belőle, nyilván ez még alakulni fog ebben a két hónapban, vagy nem tudjuk, hogy mennyiben, mert nem lehet tudni, hogy pontosan mikor lesz alkalom ezt az előadást élesben a közönségnek megmutatni, erre csak terveink vannak, de hogy mikor fog megvalósulni azt nem lehet tudni."

Oláh Tamás azt mondja, hogy Domonkos hihetetlenül esendő figurákat írt meg szövegeiben, akik végtelenül emberiek és akik akár mi is lehetnénk.

"A döntéseknek a bizonytalanságairól szól többek között ez az előadás. Hogy valaki jó döntést hozott-e. Ebben az értelemben sokkal univerzálisabb az elmenésnek, illetve az itt maradásnak a kérdésénél."

Az előadás világa A kitömött madár című mű isztriai tengerpartjának mikrokozmoszát idézi, de a regényből átemeltek olyan motívumokat is, mint az átmenetiség, a tenger, az idénymunka vagy az idegenség. Az előadás bemutatója a vírushelyzet függvényében alakul.

Kosztolányi Dezső Színház
előadás
Szedjetek szét
Mezei Kinga
Oláh Tamás

Most

10:23, Frissítve: 10:42

A nyaralás nem vész el, csak átalakul

A szerbiai utazási irodák kötelesek lebonyolítani a már megszervezett utazásokat, még abban az esetben is, ha időközben töröltetik magukat a nyilvántartásból - nyilatkozta a YUTA igazgatója.
06:25, Frissítve: 10:34

75 éve dobták le az első atombombát

1945. augusztus 6-án reggel 8 óra után a B–29 típusú, Enola Gay nevet viselő amerikai bombázó ledobta a Little Boynak nevezett stratégiai atombombát Hirosimára.

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.