Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Szedjetek szét című előadás a Kosztolányi Dezső Színházban

2020-07-15
11:56
2020-07-15
18:21
Forrás
Pannon RTV
Elkészítette a Szedjetek szét című előadását a Kosztolányi Dezső Színház, amelyet már március óta részletekben, hol online, hol pedig élőben próbáltak.

A Domonkos István életművén alapuló darabot szeptemberben szeretnék bemutatni, amennyiben azt a vírushelyzet megengedi. Mezei Kinga rendezésében elkészült a hatszereplős Szedjetek szét című Domonkos István szövegein alapuló előadás. Domonkos költészetén, prózáin keresztül fogalmazták meg és mutatták be, hogyan gondolkodunk mi az elmenésről és maradásról, az otthonhoz való viszonyunkról.

"Egy saját történetet, egy fragmentált szerkesztésű történetet próbáltunk összehozni belőle, nyilván ez még alakulni fog ebben a két hónapban, vagy nem tudjuk, hogy mennyiben, mert nem lehet tudni, hogy pontosan mikor lesz alkalom ezt az előadást élesben a közönségnek megmutatni, erre csak terveink vannak, de hogy mikor fog megvalósulni azt nem lehet tudni."

Pannon RTV

Oláh Tamás azt mondja, hogy Domonkos hihetetlenül esendő figurákat írt meg szövegeiben, akik végtelenül emberiek és akik akár mi is lehetnénk.

"A döntéseknek a bizonytalanságairól szól többek között ez az előadás. Hogy valaki jó döntést hozott-e. Ebben az értelemben sokkal univerzálisabb az elmenésnek, illetve az itt maradásnak a kérdésénél."

Az előadás világa A kitömött madár című mű isztriai tengerpartjának mikrokozmoszát idézi, de a regényből átemeltek olyan motívumokat is, mint az átmenetiség, a tenger, az idénymunka vagy az idegenség. Az előadás bemutatója a vírushelyzet függvényében alakul.

Kosztolányi Dezső Színház
előadás
Szedjetek szét
Mezei Kinga
Oláh Tamás

Most

22:59

Letartóztatásban marad Navalnij

További 30 napra előzetes letartóztatásban marad Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető. Sikkasztással vádolják a hatóságok, de Navalnij követői szerint ez koholt vád.
21:25

Kína szankciókkal sújtott 28 amerikait

A kínai vezetés szankciókkal sújtott 28 amerikai állampolgárt, köztük Mike Pompeo volt külügyminisztert olyan tevékenységek miatt, amik Peking szerint súlyos beavatkozást jelentettek Kína belügyeibe.

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.

Fagy és havazás

Kemény fagyok jönnek Szerbiában az elkövetkező napokban, havazással tarkítva - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet oldalán. Az előrejelzések szerint szombattól folyamatosan hűlnek a reggelek, egyre zordabbra fordul az időjárás.