Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A szegedi székesegyház és a Dóm tér története könyvbe csomagolva

2022.10.22
16:42
2022.10.22
17:37
Forrás
Pannon RTV
Bemutatták Martonoson Horváth Gábor, A magyar katolicizmus reménységei címet viselő könyvét. A kötet bemutatására a Művelődési Otthonba került sor, a Testvériség Művelődési Társulat szervezésében.

A könyv a szegedi székesegyház és a Dóm tér üzenetét dolgozza fel. A szerző tíz év komoly kutatása alapján állította össze a könyvet, mely 2021-ben jelent meg. Legfőbb forrásai Glattfelder Gyula csanádi püspök komplex tudását, mély lelkiségét feltáró ünnepi beszédei és levelezései voltak. A szerző előbb a tér, majd a templom történetével ismerkedett meg.

Pannon RTV

Horváth Gábor író: „Tulajdonképpen két nagy árvíz határozza meg Szeged történetét, az egyik a szó szoros értelmébe vett természeti katasztrófa, a másik a nemzetünk történelméhez hozzátartozó trianoni katasztrófa, és ezt így kevésbé szoktuk a szegedi Dómmal kapcsolatosan hozzátenni ugye, és a fogadalmi templom kettős értelemben használható. Az egyik fogadalom az, hogy Szeged megújul, a másik pedig az, hogy mivel az ellenforradalmi kormány megindult Szegedről, aminek hadminisztere Horty Miklós lett, a fogadalmi templom-tér pedig már azért fogadalmi templom-tér, mert arra tettek fogalmat, hogy helyreállítják a történelmi Magyarország egységét és alkotmányos rendjét.”

Szeged
dóm tér
szegedi székesegyház
könyvbemutató
Horváth Gábor
Martonos

Most

15:29, Frissítve: 16:15

Szörnyella de Frász Darth Vaderrel ropta

Farsangi táncházat tartottak a zombori Magyar Polgári Kaszinóban. A mulatságon a környék apraja és nagyja is részt vett. A gyerekek jó hangulatáról a Duhaj Zenekar gondoskodott, a szervezők pedig fánkkal és üdítővel is kedveskedtek a résztvevőknek.
14:23, Frissítve: 16:24

„Csak menni akarok tovább”

A folyamatos rendőrségi akciók sem tartják távol a migránsok egy részét Horgos környékéről. A falu melletti tanyákon továbbra is kisebb csoportokban rejtőzködnek az illegális bevándorlók.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.