Ugrás a tartalomra

A szegedi székesegyház és a Dóm tér története könyvbe csomagolva

2022.10.22
16:42
2022.10.22
17:37
Forrás
Pannon RTV
Bemutatták Martonoson Horváth Gábor, A magyar katolicizmus reménységei címet viselő könyvét. A kötet bemutatására a Művelődési Otthonba került sor, a Testvériség Művelődési Társulat szervezésében.

A könyv a szegedi székesegyház és a Dóm tér üzenetét dolgozza fel. A szerző tíz év komoly kutatása alapján állította össze a könyvet, mely 2021-ben jelent meg. Legfőbb forrásai Glattfelder Gyula csanádi püspök komplex tudását, mély lelkiségét feltáró ünnepi beszédei és levelezései voltak. A szerző előbb a tér, majd a templom történetével ismerkedett meg.

Horváth Gábor író: „Tulajdonképpen két nagy árvíz határozza meg Szeged történetét, az egyik a szó szoros értelmébe vett természeti katasztrófa, a másik a nemzetünk történelméhez hozzátartozó trianoni katasztrófa, és ezt így kevésbé szoktuk a szegedi Dómmal kapcsolatosan hozzátenni ugye, és a fogadalmi templom kettős értelemben használható. Az egyik fogadalom az, hogy Szeged megújul, a másik pedig az, hogy mivel az ellenforradalmi kormány megindult Szegedről, aminek hadminisztere Horty Miklós lett, a fogadalmi templom-tér pedig már azért fogadalmi templom-tér, mert arra tettek fogalmat, hogy helyreállítják a történelmi Magyarország egységét és alkotmányos rendjét.”

Szeged
dóm tér
szegedi székesegyház
könyvbemutató
Horváth Gábor
Martonos

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.