Ugrás a tartalomra

Székelykaput állítottak Gomboson

2018.10.21
12:22
2018.10.21
16:02
Forrás
Pannon RTV
A kaput a nyugat-bácskai falu testvértelepüléseitől, az erdélyi Mikóújfalutól és a magyarországi Ballószögtől kapta.

Az újonnan felállított és felavatott székelykapu a magyarországi Ballószög, az erdélyi Mikóújfalu és Gombos összefogását jelképezi.

Klenanc József, titkár, Gombos HK: „Felkínálták a székely barátaink, testvéreink, hogy egy székelykaput hoznak ajándékba és ezt felállítanák ezen a napon. Ebben a tevékenységükben a ballószögiek teljes mértékben támogatták őket. A ballószögiek egy kultúrprogrammal lépnek fel, illetve egy ballószögi bablevest is főznek az esemény résztvevőinek.”

A kapu kifaragását és szállítását az erdélyiek vállalták, míg Ballószög anyagiakkal támogatta őket. A testvértelepülések képviselői elmondták, ily módon is szerették volna kifejezni pártfogásukat a közelgő nemzeti tanácsi választások, illetve a szintén novemberben tartandó gombosi helyi közösségi választások kapcsán.

Demeter Ferenc, polgármester, Mikóújfalu, Románia: „Mi otthon azt tanultuk meg, hogy minket úgy senki nem tud képviselni, mint mi a mi magyarjainkat. Ezért ezt az ünnepséget arra terveztük, hogy legyen egy közösségi összefogás és az itteni emberek is érezzék, hogy magyarnak lenni jó.”

 

A Gomboson felállított székelykapu ezentúl a falu éke lesz és pompájában hirdeti majd a kárpát-medencei magyar közösség összefogását – mondta Jerasz Anikó. A Magyar Összefogás jelöltje kiemelte: „A közös múltunkat, de ugyanakkor a közös jövőnket is jelképezi. Erős, masszív fából készült, ami viszont azt szimbolizálja, hogy a megajándékozott és az ajándékozó között szoros barátság van. A székelykapu is jól jelzi, hogy a gombosi magyar közösség vendégszerető, keresi a kapcsolatokat más közösségekkel és ezzel együtt a magyar kultúrát és az anyanyelvünket is ápolja.”

A felállított székelykapu a talpon maradást, a megmaradást is szimbolizálja.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Azt fogja igazolni, hogy a vajdasági magyar emberek nem a széthúzásban, a gyűlöletkeltésben érdekeltek, hanem az összefogásban. Ha ez így fog lenni, márpedig így fog lenni, akkor azt gondolom, hogy minden nehézséget le fogunk győzni.”

Az avatással egybekötött ünnepségen művelődési műsort tartottak.

Gombos
Magyar Összefogás
Pásztor István
Jerasz Anikó

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.