Ugrás a tartalomra

Szélmalomharc az Újvidéki Színház új évadában

2017-09-22
10:12
2017-10-04
12:40
6 premier és egy nemzetközi fesztivál is várja a színház rajongóit az Újvidéki Színház legújabb évada során. A színház szeptember 21-én, a magyar dráma napján tartotta évadnyitóját.

Az Újvidéki Színház évadnyitójával egybekötve folytatódott az Artrium elnevezésű program is, amelynek keretében ez alkalommal Vass Szabolcs és Újházi Adrienn mutatta be alkotásait. A fiatal művészek közös kiállításukat a tojás motívuma köré építették. Vass Szabolcs, grafikus művész: „Adrienn nyitott tojásokat fest, én pedig röntgenszerűen átszkennelem ezeket a pecsétszerű grafikákat. Nem beszéltünk össze, ő egészen más módon kötődött a tojáshoz. Mondtam, hogy ha már egy a motívum, illetve a koncepció és csak a megközelítés más, akkor miért ne lehetne ezt az egészet egy kalap alatt kiállítani.”

Az Újvidéki Színház új előadásait Alekszandar Popovszki, Milan Belegišanin, Lénárd Róbert, Sardar Tagirovsky, Urbán András és Katja Pegan állítják majd színpadra. Az évad egyik kulcsmozzanata a Synergy, kisebbségi nyelvű színházak fesztiválja lesz, amelyet október 2-tól 6-ig tartanak. Az új évad a szélmalom jelképének jegyében telik majd. Lénárd Róbert, művészeti vezető, Újvidéki Színház: „A szélmalom igazából adta magát, amikor erről az évadról beszélgetni kezdtünk, illetve valamiféle vezér motívumot kerestünk neki. Minden drámának a főszereplői valamiféle szélmalomharcot folytatnak vagy a társadalom ellen, vagy az etika, az erkölcs alapvetőnek hitt törvényei ellen, vagy valamiféle politikai harcot folytatnak.”

Az évad a „könyvből sosem elég” szlogennel indult. A nézőknek belépő gyanánt csak egy könyvet kellett hozniuk magukkal. Venczel Valentin, igazgató, Újvidéki Színház: „Ezzel a kis humanitárius akcióval tulajdonképpen mi csak folytatjuk az Újvidéki Színház gyűjtőakcióinak sorát. Nevezetesen itt egy könyvet, legyen szerb, magyar, vagy bármilyen nyelven íródott nyomtatott formájú könyv, váltópénzként fogadunk el a belépőjegyünk ellenértékeként. Ezt az akciót többször meg fogjuk ismételni.”

Szalagvágás helyett idén az Újvidéki Színház évadnyitóját egy dal tette egyedivé, amelyet László Judit, a színtársulat színésze adott elő Klemm Dávid kíséretében, majd a Fekete című előadást láthatta a közönség.

 

szélmalom
új évad
Újvidéki Színház

Most

19:40, Frissítve: 19:55

310 ösztöndíjszerződést írt alá az MNT

310 vajdasági magyar egyetemi és főiskolai hallgató írt alá ma ösztöndíjszerződést a Magyar Nemzeti Tanáccsal az újvidéki Európa Kollégiumban. 248 elsőéves és 62 demonstrátor részesül támogatásban.

Népszerű

Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok

Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok

A Szent László- és az Arany-emlékév jegyében szervezik meg idén a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékokat, amelyet ma nyitottak meg Palicson.