Ugrás a tartalomra

Szent István emléke előtt tisztelegtek Horgoson

2019.08.24
11:00
2024.03.19
08:50
Forrás
Pannon RTV
Szent István királyra emlékeztek Horgoson, a magyar király mellszobránál. A szervezők alkalmi művelődési műsorral, ünnepi beszéddel és kenyérszenteléssel készültek.

A Himnusz eléneklésével vette kezdetét a horgosi Szent István-napi megemlékezés, majd bemutatkoztak a helyi gyerekek, népdalkórusok és táncosok is.

Az alkalmi művelődési műsor után az eseményen felszólalt Huzsvár Ervin, a magyarkanizsai községi tanács tagja. Beszédében Szent István történelmi szerepét taglalta: „Azért is meg kell emlékeznünk, hiszen Horgoson egy igen nagy közösség él. Ez egy nagy falu, és dolgoznunk kell azon, hogy ez a falu összetartó legyen, össze tudjon fogni minden egyes rendezvényen, minden egyes megmozduláson, ahova közösen eljöhetnek az emberek. Ez hozzá tud járulni ahhoz, hogy az emberek egy kicsit egymáshoz, illetve a vajdasági magyar közösséghez tudjanak közeledni, és jobban részt tudjanak venni ebben.”

Méltó helyet kapott a rendezvény, hiszen Vajdaságban nem sok falu büszkélkedhet Szent István-szoborral, viszont Horgos immár 9 éve igen - hangzott el az eseményen. Vass Zoltán, sporttal és ifjúsági ügyekkel megbízott tag, Magyarkanizsa KT: „Végignéztem itt a Délvidéken, és viszonylag keveset tudtunk találni belőle. Ekkor döntöttünk úgy, hogy megpályázunk egy akkori kiírást, és próbáljunk meg Délvidéken egy magyar köztéri szobrot elhelyezni itt Horgoson. Szent Istvánra esett a választásunk, hiszen ő az a személy, aki talán senki szemében nem fog tüskét okozni, hiszen a keleti ortodox egyház és a nyugati egyház is mostmár szentként tekint rá, és úgy gondoljuk, hogy az ő munkássága mindenki számára példaértékű lehet.”

A kilátogatók a rendezvény zárásaként egy-egy szál virágot helyeztek a mellszobor elé, ezzel tisztelegtek Szent István emléke előtt.

Huzsvár Ervin
Vass Zoltán
Szent István

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.