Ugrás a tartalomra

Szent László ihlette alkotásokból nyílt kiállítás Kelebián

2017.09.21
15:48
2017.10.04
12:40
Forrás
Pannon RTV
Az egy hétig tartó Ars Sacra fesztivál keretében kortárs festőművészeti kiállítás nyílt szerdán Kelebián. A templomban bemutatott 14 alkotás mindegyikét Szent László ihlette.

Az Ars Sacra az egyházmisszió és a városmisszió kapcsán jött létre 2007-ben Budapesten, azóta minden évben egyre több városban rendezik meg. Kelebián most szervezték meg először, ennek része a mostani kortárskiállítás is. Paskó Csaba, plébános, Kelebia: „Adva volt az ötlet és az elképzelés, hogy az idei évben, amit a nemzetpolitikáért felelős államtitkár Magyarországon Szent László évnek kiáltott ki, ezt a témát körüljárjuk, és olyan képek szülessenek, amelyek a magyarság szempontjából oly fontos, a magyar identitást erősítő királyunkról szóló alkotásaival is megerősítsük.”

Az emlékévhez is kapcsolódó tárlat képei idén készültek a kispiaci Arte et Natura civil szervezet és a Nagy Lajos galéria felkérésére. Az összeállítás a kortárs alkotók szemszögéből láttatja Szent László királyt.

A kiállítás anyagát Kerekes Sándor képzőművész  válogatta. „Szerintem ezek egyedi elgondolások, egyedi alkotói rálátások a szentképekre, illetve Szent László arcára, vagy a figurájára. Ellenben már vannak benne olyan momentumok, amelyek a huszonegyedik századra utalnak.”

Csütörtökön iparművészeti kiállítással folytatódik a fesztivál, amely különböző tartalmakkal vasárnapig várja a látogatókat.

Kelebia
Ars Sacra
kiállítás
Szent László
Paskó Csaba
Kerekes Sándor

Most

13:32

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Elkezdődött a Magyar Nemzeti Tanács kétnapos egyetemi felkészítő tábora Újvidéken. A képzés február óta zajlott online, mától jelenléti formában folytatódik az újvidéki Európa Kollégiumban, ahová több mint 50 végzős középiskolás érkezett.
11:06, Frissítve: 11:11

Verstappené a Red Bull századik pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.