Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Szent László ihlette alkotásokból nyílt kiállítás Kelebián

2017.09.21
15:48
2017.10.04
12:40
Forrás
Pannon RTV
Az egy hétig tartó Ars Sacra fesztivál keretében kortárs festőművészeti kiállítás nyílt szerdán Kelebián. A templomban bemutatott 14 alkotás mindegyikét Szent László ihlette.

Az Ars Sacra az egyházmisszió és a városmisszió kapcsán jött létre 2007-ben Budapesten, azóta minden évben egyre több városban rendezik meg. Kelebián most szervezték meg először, ennek része a mostani kortárskiállítás is. Paskó Csaba, plébános, Kelebia: „Adva volt az ötlet és az elképzelés, hogy az idei évben, amit a nemzetpolitikáért felelős államtitkár Magyarországon Szent László évnek kiáltott ki, ezt a témát körüljárjuk, és olyan képek szülessenek, amelyek a magyarság szempontjából oly fontos, a magyar identitást erősítő királyunkról szóló alkotásaival is megerősítsük.”

Az emlékévhez is kapcsolódó tárlat képei idén készültek a kispiaci Arte et Natura civil szervezet és a Nagy Lajos galéria felkérésére. Az összeállítás a kortárs alkotók szemszögéből láttatja Szent László királyt.

A kiállítás anyagát Kerekes Sándor képzőművész  válogatta. „Szerintem ezek egyedi elgondolások, egyedi alkotói rálátások a szentképekre, illetve Szent László arcára, vagy a figurájára. Ellenben már vannak benne olyan momentumok, amelyek a huszonegyedik századra utalnak.”

Csütörtökön iparművészeti kiállítással folytatódik a fesztivál, amely különböző tartalmakkal vasárnapig várja a látogatókat.

Kelebia
Ars Sacra
kiállítás
Szent László
Paskó Csaba
Kerekes Sándor

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.
21:11

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.