Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom Szentmihályon

2020-09-26
10:04
2020-09-26
20:00
Forrás
Pannon RTV
Bánáti és bácskai néptáncosok, citerások, népzenei együttesek, mesemondók léptek fel a Szent Mihály-napi Táncháztalálkozón és Sokadalmon tegnap este.

A szentmihályi rendezvény egybeesett a bánáti kertészfalu hagyományos búcsújával.

A hagyományos búcsú keretében, a Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom műsorában az ismert vendégfellépők mellett bemutatkoztak a helyi műkedvelők is.

Lingli Mónika, a szentmihályi József Attila Magyar Művelődési Egyesület elnöke: „Alsósokból és most már ötödikes, hatodikos diákokból álló csoportunk van, valamint nagyon szépen dolgoznak az ovisaink, a nevelő nénikkel együtt. És velük foglalkozunk, különböző gyermekjátékok tanításával. Ők ma föl is lépnek. És gondolom, hogy ha alkalmuk lesz élőben zenét és táncospárt látni, akkor talán ez még jobban motiválja őket.”

A rendezvényt megnyitó Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke elmondta, elégedett, hogy a rendezvény egyetlen bánáti színhelyéül éppen Szentmihályt választották a szervezők: „Ez egy fontos hétvége a szentmihályiak számára. A hagyományos búcsú megünneplése most a körülöttünk zajló események miatt egy picit másképpen történik, de pontosan ennek a rendezvénynek köszönhetően sikerült tartalmakat hozni a faluba, minőséges néphagyományokat, népzenét, népművészetet bemutatni.”

A kishegyesi Patyerek-házaspár, Csaba és Nóra már évek óta együttműködnek a bánáti néptáncosokkal és népzenei együttesekkel. Csaba elmondta, Tordára már hat éve járnak: „Nagyon szívesen és mindig jó hangulatba érkezünk meg a próbákra. Nagyon szeretjük azt a közösséget és azt az atmoszférát, ami uralkodik és ott vár bennünket. Így, hát egyértelmű volt számunkra, hogy egy Szent Mihály-napi felkérést itt, Szentmihályon nem utasíthatunk vissza. Szeretjük, ha munkánk értékelve van és azt is, hogyha hozzájárulhatunk a vajdasági rendezvények sikeréhez.”

A műsort a pancsovai Csörömpölő népzenei együttes és a Patyerek-házaspár közös produkciója zárta. 

Kovács József, Csörömpölő zenekar, Pancsova: „Harmadjára már, hogy a Szent Mihály-napi Táncháztalálkozón rész veszünk. A Patyerek–házaspárral ez pedig egy külön megtiszteltetés számunkra ott, délen.”

A műsort a József Attila Magyar Művelődési Egyesület színháztermében tartották, betartva a járványügyi előírásokat.

Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom
Szentmihály
Kovács Elvira
Lingli Mónika
Patyerek Csaba
Kovács József
Bánát
ünnepség
néptánc
népzene

Most

22:04, Frissítve: 22:09

Trump és Biden televíziós csatái

Dübörög az elnökválasztási kampány az Egyesült Államokban. Donald Trump republikánus párti jelölt, a jelenlegi elnök és Joe Biden, a demokraták jelöltje szállt ringbe a Fehér Házért.

Népszerű