Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom Szentmihályon

2020.09.26
10:04
2020.09.26
20:00
Forrás
Pannon RTV
Bánáti és bácskai néptáncosok, citerások, népzenei együttesek, mesemondók léptek fel a Szent Mihály-napi Táncháztalálkozón és Sokadalmon tegnap este.

A szentmihályi rendezvény egybeesett a bánáti kertészfalu hagyományos búcsújával.

Pannon RTV/Lukács Attila

A hagyományos búcsú keretében, a Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom műsorában az ismert vendégfellépők mellett bemutatkoztak a helyi műkedvelők is.

Lingli Mónika, a szentmihályi József Attila Magyar Művelődési Egyesület elnöke: „Alsósokból és most már ötödikes, hatodikos diákokból álló csoportunk van, valamint nagyon szépen dolgoznak az ovisaink, a nevelő nénikkel együtt. És velük foglalkozunk, különböző gyermekjátékok tanításával. Ők ma föl is lépnek. És gondolom, hogy ha alkalmuk lesz élőben zenét és táncospárt látni, akkor talán ez még jobban motiválja őket.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A rendezvényt megnyitó Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke elmondta, elégedett, hogy a rendezvény egyetlen bánáti színhelyéül éppen Szentmihályt választották a szervezők: „Ez egy fontos hétvége a szentmihályiak számára. A hagyományos búcsú megünneplése most a körülöttünk zajló események miatt egy picit másképpen történik, de pontosan ennek a rendezvénynek köszönhetően sikerült tartalmakat hozni a faluba, minőséges néphagyományokat, népzenét, népművészetet bemutatni.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A kishegyesi Patyerek-házaspár, Csaba és Nóra már évek óta együttműködnek a bánáti néptáncosokkal és népzenei együttesekkel. Csaba elmondta, Tordára már hat éve járnak: „Nagyon szívesen és mindig jó hangulatba érkezünk meg a próbákra. Nagyon szeretjük azt a közösséget és azt az atmoszférát, ami uralkodik és ott vár bennünket. Így, hát egyértelmű volt számunkra, hogy egy Szent Mihály-napi felkérést itt, Szentmihályon nem utasíthatunk vissza. Szeretjük, ha munkánk értékelve van és azt is, hogyha hozzájárulhatunk a vajdasági rendezvények sikeréhez.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A műsort a pancsovai Csörömpölő népzenei együttes és a Patyerek-házaspár közös produkciója zárta. 

Kovács József, Csörömpölő zenekar, Pancsova: „Harmadjára már, hogy a Szent Mihály-napi Táncháztalálkozón rész veszünk. A Patyerek–házaspárral ez pedig egy külön megtiszteltetés számunkra ott, délen.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A műsort a József Attila Magyar Művelődési Egyesület színháztermében tartották, betartva a járványügyi előírásokat.

Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom
Szentmihály
Kovács Elvira
Lingli Mónika
Patyerek Csaba
Kovács József
Bánát
ünnepség
néptánc
népzene

Most

17:32, Frissítve: 17:41

Két támadóval a magyarok a portugálok ellen

Marco Rossi szövetségi kapitány két támadót, Szalai Ádámot és Sallai Rolandot is a kezdőcsapatba nevezte a magyarok portugálok elleni nyitómérkőzésén a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon.
15:53, Frissítve: 16:56

Vučić: Nem ismerjük el Koszovó függetlenségét

Szerbia és Koszovó képviselői Brüsszelben tárgyaltak. A megbeszélés után Aleksandar Vučić kiemelte, hogy Kurti azért jött Brüsszelbe, hogy kijelentse, semmiben sem fog megállapodni, és hogy megtudja mikor ismerjük el Koszovó függetlenségét.

Népszerű

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.