Ugrás a tartalomra

Szent Szávát ünnepelték Bácsfeketehegyen

2023.01.29
11:05
2023.01.29
15:41
Forrás
Pannon RTV
Egész Kishegyes községben ünnepeltek, a Szent Száva Napokat már kilencedszer tartották meg.

Egész estés művelődési műsorral emlékeztek Szent Szávára, a szerb oktatás és a kultúra védőszentjére Bácsfeketehegyen a Car Dušan Silni Szerb Művelődési Központ szervezésében. A Svetosavska Akademija elnevezésű rendezvényen színdarabbal, zenével, tánccal mutatkoztak be a helyi és vendégelőadók.

Szent Szávára, az önálló szerb ortodox egyház megalapítójára, továbbá az első érsekre, íróra, fordítóra és törvényíróra emlékeztek a bácsfeketehegyi színházteremben. A Car Dušan Silni Szerb Művelődési Központ drámacsoportja Száva életét mutatta be. Miljan Kuzman, tag, Car Dušan Silni Szerb Művelődési Központ, Bácsfeketehegy: „Hogyan született, hogyan ment el és vált szerzetessé, és hogyan zajlott az apja temetése és végül beszédének lényege.”

A Szent Száva Napok rendezvénysorozat keretében irodalmi műhelymunkát is tartottak a topolyai Uroš Mikulić fiatal költő vezetésével. „A Szent Száva Napokkal összhangban követnünk kell Szent Száva gondolatát, lelki örökséget hagyott ránk, első számú a megvilágosodás.”

A Car Dušan Silni Szerb Művelődési Központ részeként hét csoport működik, mintegy hetven aktív taggal. Ksenija Kustudić Đukić, a központ alelnöke: „Amikor elkezdtük a Szent Száva Napok ünneplését, akkor a cél tulajdonképpen a szerb nép hagyományainak, kultúrájának és történelmének ápolása volt. De nem csak a szerb népé, hanem minden nemzetiségé, amelyek a községünk területén élnek, hiszen mi többnemzetiségű község vagyunk, jó az együttműködésünk a többi nemzetiséggel is.”

A Szent Száva Napok méltó megünneplése a szerb kultúrának, az oktatásnak és hagyományápolásnak, Szent Száva örökségének - mondta Milan Micić tartományi művelődési titkárhelyettes. „Szent Száva története mélyen beépült a szerb kultúrába. Szent Száva személyének és műveinek hangsúlyozása, különös tekintettel az etikára, amely a keresztény értékeken, az ortodox értékeken, a környezetünk, a felebarát iránti tisztelet és szeretet értékein alapul, létünk alapja.”

A központ szakosztályain kívül Verbászról is érkeztek fellépők a bácsfeketehegyi Szent Száva-napi ünnepségre.

Szent Száva
Bácsfeketehegy

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:19

A húsvét lényegéről gyerekeknek, játékosan

Húsvéti játékos foglalkozás tartottak a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A 2 és 10 év közötti zorkai gyerekek számára meglepetéssel is kedveskedtek. A húsvéti programot évről évre a VMSZ zorkai helyi szervezete hívja életre.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.