Ugrás a tartalomra

Szenteleky Kornélra emlékeztek

2018.08.20
17:20
2018.08.20
17:35
Forrás
Pannon RTV
Szivácon az idén is összegyűltek a vajdasági magyar irodalmi élet képviselői, hogy megemlékezzenek Szenteleky Kornélról, az íróról és irodalomszervezőről.

Kortársai az irodalmi vezért, Vajdaság Kazinczyját tisztelték személyében. A költő, író, műfordító, szerkesztő 1933. augusztus 20-án, negyven éves korában hunyt el a nyugat-bácskai Szivácon.

Szentmisével kezdődött a megemlékezés a sziváci római katolikus templomban. Majd Szenteleky Kornél sírjánál helyezték el a kegyelet virágait az irodalmi élet képviselői és a helyiek. A Szenteleky nevét viselő művelődési egyesület nagytermében bemutatták Sinkovits Péter Verkli című kötetét és ülésezett a Szenteleky Napok Tanácsa.

Berényi Emőke, elnök, Szenteleky Napok Tanácsa: „Az ő életművével és eleve a vajdasági magyar irodalommal is foglalkozunk ezen a napon, az ő születésének 125. és halálának 85. évfordulóját ünnepeljük ebben az évben, tulajdonképpen ilyenkor tesszük meg az előkészületeket az októberben esedékes Szenteleky Napok szervezésével kapcsolatban is.”

A Pécsett született író 1920-ban költözött Szivácra, ahol orvosként dolgozott. Nagyon sokat tett a vajdasági irodalmi- és a tágabb értelemben vett kultúra kialakulásáért.

Patócs László, kritikus, szerkesztő: „Ha nagyon alaposan utána olvasunk a szövegeknek, akkor láthatjuk, hogy magának Szentelekynek sem volt tisztázott a viszonya azzal, hogy mit is kellene itt csinálni, hogyan is kellene nekifogni, az önellentmondások pedig egyfajta további erősítő tényezőként hatottak arra, amit a 20-as évek közepétől már vajdasági magyar irodalomnak hívhatunk.”

Idén október 20-án tartják meg a Szenteleky Napokat.

Szenteleky Kornél
Szivác

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.