Ugrás a tartalomra

Szenteleky Kornélra emlékeztek Szivácon

2017.08.20
20:58
2024.03.19
08:51
Az emléknapon irodalmi rendezvényt is tartottak.

Augusztus 20-án Szivácon hagyományosan összegyűltek a vajdasági magyar irodalmi élet képviselői, hogy megemlékezzenek Szenteleky Kornélról, az íróról és irodalomalapítóról. Az emléknapon irodalmi rendezvényt is tartottak.       

Szivácon, Szenteleky Kornél egykori lakhelyén programsorozattal emlékeztek az íróra. A megemlékezés, akárcsak a korábbi években, a sziváci katolikus templomban szentmisével kezdődött. Az első megemlékezést 1972-ben tartották, azóta minden évben megszervezik az emléknapot.

Berényi Emőke, elnök, Szenteleky Napok Tanácsa: „1933-ban ezen a napon, augusztus 20-án hunyt el Szenteleky Kornél, aki Szivac községnek az orvosa volt, nemcsak orvos, hanem dzsesszdobos is a helyi zenekarban, úgyhogy oszlopos tagja mindenképpen a helyi kulturális életnek. Ezenkívül természetesen a Vajdaság Kazinczyjaként tiszteljük őt, a vajdasági magyar irodalom »muszáj Herkules«-eként tartjuk számon, noha ő ezzel a szereppel nagyon sokat viaskodott.”

A szentmise után a Szenteleky Napok Tanácsa és a Magyar Nemzeti Tanács képviselői virágot helyeztek el Szenteleky Kornél sírján. Az íróról elnevezett Művelődési Egyesület nagytermében tartott könyvbemutatón a generációk közti különbségek áthidalására is kísérletet tettek.

Fehér Viktor, magyartanár: „Bizonyos szinten itt indult a vajdasági magyar irodalom, és ilyen szempontból nekünk célunk az, hogy hozzájáruljunk ehhez a rendezvényhez minden évben, hogy egy kis betekintést adjunk a mai vajdasági irodalomba és abba, hogy milyen sok területről közelíthető meg ma.”

A rendezvényen Jung Károly Folklór minden időben című néprajzi tanulmánykötetéről és Böndör Pál Finis című könyvéről beszélgettek.

Szenteleky Kornél
Szivác

Most

07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.
21:33, Frissítve: 21:53

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.
19:36, Frissítve: 08:14

Ismét a VMSZ adja a tartományi házelnököt

Miloš Vučevićtyel egyeztetett dr. Pásztor Bálint Belgrádban. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szerb Haladó Párt elnökével a koalíciós szerződésről és az együttműködés folytatásáról tárgyalt.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.