Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Szenteleky Kornélra emlékeztek Szivácon

2018-10-21
10:50
2018-10-21
16:09
Forrás
Pannon RTV
Szenteleky Kornél író, költő, műfordító születésének 125. és halálának 85. évfordulójáról emlékeztek meg szombaton szülőfalujában, Szivácon.

A Szenteleky Napok rendezvényen művelődési műsorral és tárlatokkal is várták az érdeklődőket, valamint kiosztották a Szenteleky-díjat és a Bazsalikom Műfordítói Díjat is. Az eseményt a tartomány, a Magyar Nemzeti Tanács, Kúla község önkormányzata és Topolya Község Múzeuma is támogatta.

Elkülönül-e a vajdasági magyar irodalom az anyaországitól? Melyek egy vajdasági magyar irodalmárnak a feladatai? Egyebek mellett ezen kérdések foglalkoztatták Szenteleky Kornélt – hangsúlyozta a rendezvényen Berényi Emőke. A Szenteleky Napok Tanácsának elnöke kiemelte: „Azt hiszem, hogy azok a problémák, amiket ő felvetett, mind a levelezéseiben, mind a kritikai írásaiban, de azt hiszem még a prózájában, a lírájában is, azok visszaköszönnek ma is a mindennapjainkban. Szentelekynek, ha lehet ilyen rossz kifejezéssel élni, igenis van üzenete még a mai szerzőkhöz, illetve nem csak az irodalmárokhoz, hanem a teljesen hétköznapi emberekhez is.”

A rendezvényen a vajdasági alkotók képzőművészeti kiállítása mellett egy külön tárlat is nyílt, amely Szenteleky Kornél kézirataiból, fényképeiből és egyéb tárgyi emlékeiből állt össze. A Szenteleky-díjat idén Várady Tibor akadémikus vette át, aki nagy múltra visszatekintő jogász családjának hátramaradt ügyvédi irataira alapozva írta meg sajátos szövegeit.
Várady Tibor, akadémikus, író: „Az irodalomhoz való visszatérésemnek egy alapja a családi irattár, ahol nagyon sok Szenteleky-levelet is találtam. Ez a Szenteleky-díj emiatt egy külön öröm számomra, mert valamiképpen egy múltat jelentet meg ismét.”

A Bazsalikom Műfordítói Díjat idén Orcsik Rolandnak ítélték oda, aki az elmúlt két évtizedben szerkesztői, műfordítói és irodalomszervezői tevékenységével nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy felélénküljenek a délszláv-magyar irodalmi kapcsolatok.

Orcsik Roland, költő, műfordító: „Ismét egy bezárkózásnak vagyunk a szemtanúi és ilyen időszakokban a nyitottságért mindig meg kell küzdeni. Ha megnézzük milyen ez a régió, Szenteleky mondja, itt nem csak magyarok élnek, itt szerbek is, más nemzetek is élnek és az itteni vajdasági magyar irodalom ettől más, hogy ilyen hatásokat is befogad.”

A Szenteleky Napok Tanácsának díszülését követően művelődési műsort tartottak. A nap folyamán a résztvevők megkoszorúzták a Szenteleky Kornél és Mladen Leskovac szülőházánál állított emléktáblákat, majd a temetőben elhelyezték a kegyelet virágait Szenteleky sírjánál.

Szenteleky Kornél
Szivác
szenteleky napok

Most

10:38, Frissítve: 10:43

Utazási lehetőség középiskolásoknak

A Rákóczi Szövetség programjának célja, hogy a június 4-i Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, a középiskolások egy másik Kárpát-medencei ország magyar iskolájához látogassanak.

Népszerű

Megölték Slaviša Krunićot

Meggyilkolták Slaviša Krunićot, az egyik legismertebb boszniai szerb üzletembert - közölte ma a Nezavisne Novine című boszniai napilap az internetes oldalán.

Miért hagyják el az emberek Szerbiát?

A szerbiai polgároknak több mint egyötöde gondolt már arra, hogy elhagyja Szerbiát, a már külföldön élőknek pedig több mint 90 százaléka ott látja gyermekei jövőjét is.