Ugrás a tartalomra
Az emlékezők
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Szenteleky Kornélra emlékeztek Szivácon

2019-08-20
14:11
2019-08-20
16:51
Forrás
Pannon RTV
Szentmisével, koszorúzással és könyvbemutatóval emlékeztek meg Szenteleky Kornélról, a vajdasági magyar irodalom jeles alakjáról Szivácon halálának 86. évfordulóján.

A helyi művelődési egyesületben bemutatták Bányai János: Különös effektusok, valamint Gerold László: Színházi jövés-menés című posztumusz köteteit. A könyveket a szerkesztők, Faragó Kornélia és Bordás Győző ismertették.

A sziváci templom

Szentmisével kezdődött a megemlékezés a sziváci Mária neve-templomban, majd Szenteleky sírjánál helyezték el a kegyelet virágait az irodalmi élet képviselői és a helyiek.

Szenteleky sírja

A Szenteleky Kornél nevét viselő művelődési egyesület székházában ülésezett a Szenteleky Napok Tanácsa, majd könyvbemutatókkal folyatódott a megemlékezés.

Könyvbemutató

Bányai János: Különös effektusok című kötete képzőművészeti esszéket tartalmaz, 34 szöveg van benne. Vajdaságban most először került bemutatásra. „A válogatás ilyen formában még sosem jelent meg. Annak örülünk, hogy együtt látjuk Bányai képzőművészeti esszéit, de azt is látjuk, hogy hogyan alakult a modernitás kezdetein nálunk a képzőművészeti gondolkodás” - mondta Faragó Kornélia, a kötet szerkesztője.

A két könyv

Gerold László: Színházi jövés-menés című kötetének szövegeit Bordás Győző rendszerezte és szerkesztette: „Ebben a kötetben is benne van a vajdasági magyar drámaírás teljes története. Kapcsolódik Szenteleky Kornélhoz is, ugyanis ő a 20-30-as években két színművet írt. A Műkedvelőket és a Jakab álmát már nagyon régen nem mutatták be.”

Szenteleky Kornél 1920-ban költözött Szivácra, ahol orvosként dolgozott, íróként, költőként, műfordítóként és szerkesztőként nagy hatással volt a vajdasági magyar irodalom kialakulására. „Szenteleky Kornél halálának 86. évfordulóján megemlékezünk róla, mint a vajdasági magyar irodalom muszáj Herkuleséről, az irodalomalapítóról, akiknek köszönhetjük többek között, hogy ma beszélhetünk vajdasági magyar irodalomról. A két világháború között a levelezése, a folyóiratok valamint az antológia publikációk által mozgatórugója volt a vajdasági magyar irodalomnak” - fejtette ki Berényi Emőke, a Szenteleky Napok Tanácsának elnöke.

Idén október 19-én tartják meg a Szenteleky-napokat, amikor kiosztják a Szenteleky-díjat és a Bazsalikom Műfordítói-díjat is.

Szenteleky Kornél
Szivác
megemlékezés
könyvbemutató

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:49, Frissítve: 19:37

Sikeres a Mentorprogram Vajdaságban

A Mentorprogram hozadékairól Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár beszélt a Közügyeknek.

Népszerű

Megölte családját egy rendőrnő

Megölte családja négy tagját, majd öngyilkosságot követett el egy rendőrnő a koszovói Gnjilane településen. A tragédia 13 óra körül történt.

Fejműtét és császármetszés egyidőben

Fejműtétet és császármetszést hajtottak végre egyszerre egy 31 éves nőn belgrádi orvosok. A kilencedik hónapban járó terhes asszony elesett, és fejsérülést szenvedett.