Ugrás a tartalomra

Szenteleky Kornélra emlékeztek Szivácon (videó)

2016.08.20
17:14
2017.10.04
12:23
A hagyományokhoz híven idén is megemlékeztek Szenteleky Kornél költő halálának évfordulójáról
A hagyományokhoz híven idén is megemlékeztek Szenteleky Kornél költő halálának évfordulójáról. Ő volt a szerb–magyar irodalmi kapcsolatok erősítésének egyik legjelentősebb délvidéki képviselője. Szivácon a szentmise után virágot helyeztek el az irodalmár sírján. Szenteleky Kornél sírjánál állok, ma augusztus huszadikán van halálának 83. évfordulója. Itt Szivácon minden évben megemlékeznek a magyar irodalom jelentős alakjáról. Az emlékhely megkoszorúzását követően a Szenteleky Kornél Művelődési Egyesületben irodalmi program várta az érdeklődőket. Gazsó Hargita Juhász Erzsébet Határregény című könyvéről értekezett. Bemutatták Faragó Kornélia Idők, terek, intenzitások című kötetét is. Faragó Kornélia, szerző, egyetemi tanár: „Amikor eljövünk és arra az íróra emlékezünk, aki egykor itt élt és fenntartotta kulturálisan is ezt a közösséget. Sőt mi több, itt élve szervezte a tágabb vajdasági magyar irodalmat, akkor tulajdonképpen erősítjük ezt a közösséget.” Szlákó József, a Magyar Nemzeti Tanács tagja elmondta, az ilyen események nagyon fontosak a szórványmagyarság megtartása szempontjából. Szlákó József, tag, MNT: „Kisebb közösség, vagy nagyobb közösség, nekünk mindenki egyaránt fontos és ebben az igyekezetben mindenkit támogatunk. Nagyon fontos az, hogy megemlékezzünk azokról az egyénekről és azokról az emberekről, akik tettek azért, hogy a magyarságnak meglegyen a létjogosultsága itt a Vajdaságban.”



Szivácon minden évben tartanak szentmisét a vajdasági író, költő, műfordító emlékére. Berényi Emőke, elnök, Szenteleky Napok Tanácsa: „Neki adózva ilyenkor összegyűlik a Szenteleky Napok Tanácsa is, hogy az októberben hagyományosan megrendezendő Szenteleky Napokat előkészítse, illetve a Szenteleky és a Bazsalikom-díjak bírálóbizottságának tagjait is kiválassza.” A szentmisét Horváth Endre plébános, az egyházi énekeket és zsoltárokat pedig a kúlai Szent György-templom Szent Cecília kórusa szolgáltatta.
Szivác
Szenteleky Kornél

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.