Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Szenteleky Napok Szivácon

2019-10-19
14:38
2019-10-19
20:57
Forrás
Pannon RTV
A vajdasági magyar irodalmi élet képviselői jelenlétében tartották meg a Szenteleky Napokat Szivácon.

Az ünnepség középpontjában a kilencven éve született Bori Imre irodalomtörténész munkája állt. A rendezvényen átadták a Szenteleky Kornél Irodalmi Díjat és a Bazsalikom Műfordítói Díjat is.

Mindössze néhány hete jelent meg Györe Géza A horvát és a szerb irodalom magyar recepciója című bibliográfiája, amely 6500 tételt és több mint 3000 nevet tartalmaz. A bírálóbizottság egyhangúlag neki ítélte oda a Bazsalikom Műfordítói Díjat. A könyv a további kutatásokban jelent segítséget – mondta a bibliográfus.

Györe Géza, díjazott, Bazsalikom Műfordítói Díj: „Irodalomtörténészek, a komparisztikával, illetve az összehasonlító irodalomtudománnyal foglalkozó emberek nagyon sok mindent tudnak ebből a kötetből meríteni, illetve nagyon sok hiányosságát fogják majd megtalálni, mert az a probléma, hogy 1800 előtti adatok, amit azért nem vettem fel, mert nem volt sajtó, nem volt leírva, ezek különböző helyeken megjelentek, kódexekben, meg sok helyen, annak a feldolgozása lenne még egy izgalmas dolog.”

A Szenteleky Kornél Irodalmi Díjat Heinermann Péter, a Szerb Matica könyvtárosa, hungarológusa érdemelte ki.

Heinermann Péter, díjazott, Szenteleky Kornél Irodalmi Díj: „A könyvtáros szakma is ezzel nyerte el méltó elismerését, mert nem csak én, mint könyvtáros, hanem a könyvtáros barátaim is nap mint nap tesznek a magyar kultúra ügyéért, a magyar könyvtárosság és a magyar irodalomtudomány ügyéért is.”

A bírálóbizottság úgy döntött, hogy olyan személyek érdemlik ki a díjakat, akiknek a munkássága közel áll az irodalomhoz, ám kevésbé méltányolják azt a hétköznapokban – mondta Bordás Győző, a bírálóbizottság elnöke.

Bordás Győző, a bírálóbizottság elnöke: „A mostani díjazottakkal a mindenkori könyvtárosi szakmát, és a bibliográfusi szakmát szerettük volna előtérbe helyezni, megdicsérni, kicsit fejet hajtva az áldozatkész munkájuk előtt.”

Az idei Szenteleky Napok központjában a kilencven éve született Bori Imre, irodalomtörténész és tudós munkája állt, mert a tudós fontos szerepet töltött be a vajdasági magyar irodalmi élet alakításában – mondta Berényi Emőke, a Szenteleky Napok Tanácsának elnöke.

Berényi Emőke, elnök, Szenteleky Napok Tanácsa: „Nemcsak nagyon meghatározó monografikus műveivel és a jugoszláviai magyar irodalom összefoglaló lexikonjával igazán izgalmas személyisége a vajdasági magyar irodalomnak, hanem azzal is, ahogyan meghatározta azt, hogyan gondolkodunk magunkról, mi vajdasági magyarok.”

Az ünnepséget Mladen Leskovac és Szenteleky Kornél emléktáblájának, valamint Szenteleky sírjának megkoszorúzásával zárták.

Szenteleky Napok
Szenteleky Kornél
Szivác
Bazsalikom-díj
Szenteleky Szenteleky Kornél Irodalmi Díj
Bori Imre

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:32, Frissítve: 19:07

7500 felett az új fertőzöttek száma Szerbiában

Több mint 7 és félezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt Szerbiában, és 41-en hunytak el. Nem zárnak be az óvodák, és marad a rendes tanítás az alsósok esetében - ez a szerbiai válságstáb döntése.
17:47, Frissítve: 20:31

Meghalt Diego Maradona

A labdarúgó két héttel az után halt meg, hogy agyvérzését követően hazaengedték a kórházból.
17:37, Frissítve: 18:12

Bővül a szerbiai autópálya-hálózat

Kölcsönszerződést írt alá Siniša Mali szerb pénzügyminiszter a Niš és Merdare közötti autópálya kiépítésére az EBRD nyugat-balkáni regionális igazgatójával, Hargitai Zsuzsannával.

Népszerű

Segítsünk a Surányi családnak

Tűzifa, építőanyag, meleg ruha, étel - mindez hiányzik a nehéz sorsú szabadkai Surányi család otthonából. A hattagú családnak nagy szüksége lenne segítségre.

A szerb-magyar határátlépés szabályai

A 2020. november 4. után lejáró okmányok a veszélyhelyzet miatt Magyarország területén további 60 napig használhatók maradnak, de azokat külföldön nem fogadják el - mondta a Közügyekben Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulja.

Újabb szigorítások lépnek életbe Szerbiában

Holnaptól december 3-ig a vendéglátóipari egységek, éttermek, kávézók, bárok, klubok, bevásárlóközpontok, színházak, mozik és más kulturális intézmények, játéktermek 18 órától hajnali 5 óráig nem üzemelhetnek.