Ugrás a tartalomra

Szenteleky napok Szivácon, átadták a Szenteleky- és a Bazsalikom-díjat

2017.10.21
17:16
2017.10.22
16:46
Forrás
Pannon RTV
Szivácon a Szenteleky napok keretein belül ma fiatal képzőművészek kiállítása és művelődési program várta a kis nyugat-bácskai településre látogatókat.

A délelőtti program Argyelán Zita, Paszterkó Richárd és Újházi Adrienn Prés című tárlatának megnyitójával indult, majd a Szenteleky napok tanácsának díszülését követően átadták a Szenteleky Kornél Irodalmi Díjat és a Bazsalikom műfordítói díjat. Maurits Ferenc az idei Szenteleky-díj kitüntetettje, elmondása szerint évtizedek óta minden évben ellátogat Szivácra a Szenteleky-napokra. „Engem mindig vonzott Szenteleky markáns alakja, olvastam regényeit, verseit, mondhatom, hogy a vajdasági irodalom atyja. Én ide évtizedek óta járok, két alkalommal képkiállításom is volt, 1980-ban és 2004-ben. Szép ünnepség, csak az fájó, hogy mind kevesebben vagyunk.”

A Bazsalikom műfordítói díjat idén Radics Viktóriának ítélték oda, aki saját elmondása szerint részben vajdasági származásának köszönheti, hogy műfordítóként is dolgozhat irodalmi munkássága mellett. „Jól esik nagyon ez a díj, mert vajdasági származású vagyok, és a vajdasági eredetem nem mulandó dolog, habár már 30 éve Budapesten élek, de most nem tudnám taglalni, egy egész hosszú esszét lehetne írni, hogy mit is jelent a vajdasági származás, de vajdasági származásomnak köszönhetően tudok jól szerbül, horvátul, hogy ismerem az itteni kultúrákat.”

A rövid művelődési műsort követően megkoszorúzták a Szenteleky Kornél és Mladen Leskovác szülőházánál állított emléktáblákat, majd a temetőben elhelyezték az emlékezés virágait Szenteleky sírjánál.

Szivác
Szenteleky Napok
Szenteleky-díj

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.