Ugrás a tartalomra

Szentelekyre emlékeztek Szivácon

2012.08.20
16:34
A két világháború közötti hagyományt folytatva, idén is augusztus 20-án gyűltek össze a vajdasági magyar irodalmi élet képviselői, hogy megemlékezzenek Szenteleky Kornél halálának évfordulójáról
A két világháború közötti hagyományt folytatva, idén is augusztus 20-án gyűltek össze a vajdasági magyar irodalmi élet képviselői, hogy megemlékezzenek Szenteleky Kornél halálának évfordulójáról. Az emléknapot idén is az író szülőfalujában, Szivácon tartották. A hagyományokhoz híven idén is a sziváci katolikus templomban kezdődött a Szenteleky-emléknap. Az író halálának évfordulóján Horváth Endre helyi plébános homíliájában a vajdasági és az egyetemes magyar szellemi örökség megőrzésének és továbbéltetésének fontosságát hangsúlyozta. A gyászmise után az emléknap résztvevői virágokkal tisztelegtek Szenteleky Kornél sírjánál. A megemlékezés szervezője szerint évről évre egyre nehezebb méltó emléket állítani a vajdasági magyar irodalom egyik legmarkánsabb személyiségének.



„Kitartás kell, nagyon nagy kitartás kell mindenhez, és sajnos mi itt Szivácon már nagyon régóta szórványban vagyunk, évről évre kevesebben, egyre kevesebben” – hangsúlyozta Varagity Gabriella, a Szenteleky Kornél Magyar Művelődési Egyesület elnöke. Az emléknap programja az íróról elnevezett helyi művelődési egyesület nagytermében folytatódott. Toldi Éva, a Szenteleky Napok Tanácsának elnöke kiemelte, hogy az augusztus 20-i Szenteleky megemlékezés a vajdasági irodalom sajátos ünnepe. „A két világháború között találták ki az itteni írók, hogy Szivácon kell összejönniük, éppen augusztus 20-án, Szenteleky halálának napján. Akkor nem lehetett még ünnepelni augusztus 20-t, és ez alkalom volt augusztus 20-t is megünnepelni, és arra is, hogy találkozzanak és elbeszélgessenek a vajdasági magyar irodalomról” – mondta Toldi Éva, a Szenteleky Napok Tanácsának elnöke. A nap zárásaként Faragó Kornélia A sziváci ház mássága és Pastyik László Az első Szenteleky Társaság címekkel tartottak előadást.
Szenteleky Napok
Szivác

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.