Ugrás a tartalomra

Szépolvasásban mérettették meg magukat

2022.11.19
12:29
2022.11.19
16:04
Forrás
Pannon RTV
Negyvenhárom felső osztályos tanuló vett részt a Dr. Papp György Szépolvasási és Szépkiejtési Versenyen. Az eseménynek a magyarkanizsai Művészetek Háza adott otthont. A Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény szervezte a versenyt.

Magyarkanizsa szülötte, nyelvésze dr. Papp György emlékére már harmadik alkalommal került megszervezésre az esemény. A megmérettetésen a község általános iskoláinak felső tagozatos diákjai vettek részt.

Kučinić Hana, tanuló, Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola, Magyarkanizsa: „Tündérszép Ilona és Árgyélussal készültem. Mindig ötször-ötször el kellett olvasnom, kicsit sok volt, de sokat gyakoroltam és a kiejtésekre, mássalhangzókra kellett figyelni.”

Huzsvár Áron, tanuló, Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola, Magyarkanizsa: „Magyartanárnőmmel, Rice Ágotával készültünk, meg még pár osztálytársammal, Tóth Horgosi Dáviddal és Bata Viviennel. Sokat készültünk és külön emelt szintűre is jártunk.”

Az ötödikesek és a hatodikosok számára biztosítva volt egy kötelező szöveg, amelyet a szervezőktől kaptak, valamint egy általuk választott szépirodalmi, párbeszéddel ellátott részletet is fel kellett olvasniuk. A hetedikeseknél és a nyolcadikosoknál már egy kicsit nehezebb volt feladat: ők is szabadon választhattak egy szövegrészt, ami szintén párbeszédet tartalmazott, ugyanakkor ők a helyszínen kaptak egy szöveget, amelyre csak pár percük volt, hogy felkészüljenek. A szépkiejtést és szépolvasát háromtagú zsűri értékelte.

Vranić Váradi Lívia, zsűritag, Magyarkanizsa: „Mindenki nagyon szépen felkészült, igyekeznek teljesíteni azokat az elvárásokat, amellyel a zsűri is élt. Azzal, hogy szépen hangsúlyozzanak, hogy szabatos legyen a kiejtés, hogy átadják azt az üzenetet, ami abban a szövegben van, amivel ők felkészültek, és ezt sikeresen is teljesítik.”

A megmérettetésen 43 diák vett részt. A gyerekek oklevélben részesültek, a csoport legjobbjai pedig egy-egy ajándékcsomaggal térhettek haza.

Dr. Papp György Szépolvasási és Szépkiejtési Verseny
Magyarkanizsa
Vranić Váradi Lívia

Most

21:33, Frissítve: 07:18

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.