Ugrás a tartalomra

Szerb-magyar újságírói fórum Mórahalmon

2019.06.15
16:15
2019.06.15
19:16
Forrás
Pannon RTV
Srpska reč - Szerb szó címmel szerveztek szerb-magyar újságírói fórumot Mórahalmon.

A Kolo Szerb Kulturális Központban egyebek mellett elhangzott az is, hogy a médiának teljhatalma van a kultúra terjesztésében.

A szerb-magyar újságírói fórumot azzal a céllal szervezték meg, hogy a határ mindkét oldalán tevékenykedő médiamunkatársakat közelebb hozzák egymáshoz és néhány kötetlen beszélgetés erejéig, maguk a sajtósok figyelmét a sajtóra irányítsák.

Egy pillanatra megállítva ezt az irgalmatlan információáradatot, ide szerették volna csalni egy kis beszélgetésre az újságírókat, mondta Seres István Pipu, a mórahalmi Kolo Szerb Kulturális Központ igazgatója: „Kötetlenül, nemcsak a szakmáról és a szakma jelenlétéről, akár a kulturális életben, akár a társadalmi életben, hanem magáról arról, hogy ez a szakma mi mindent kíván.”

Hatalmas mértékű információs anyag látja el a sajtót, amit a sajtó nagyon gyorsan kell, hogy kilökjön a világ részére - hangzott el a beszélgetés során. Szó volt a kreativitásról, hogy meddig terjed a hír és honnan indul a fikció. Megvitatták azt is, hogy kell egymáshoz viszonyulnunk, hogy gördülékenyebben menjen a munka. A médiának felelőssége, joga és kötelessége is van egyben - emelte ki Mezei Péter, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának docense, aki a szerzői jogokról is beszélt: „A sajtó keretében szerzői jogilag védett művek jönnek létre, a szerzői jog pedig azon túl, hogy a sajtóra vonatkozó jogszabályokat is megfogalmaz, számos további nyitott kérdést jelenthet, és a sajtónak ezekkel érdemes foglalkozni, bármely társadalmat érintő kérdésben a sajtónak meg kell nyilvánulni, az eredménye pedig szerzői jogilag védett mű lehet.”

Mivel a kulturális tartalmak és sajtótermékek előállításának gyártási költségei vannak, ezért a kultúra és a gazdaság nem tud egymás nélkül meglenni - emelték ki a tanácskozáson.

Mórahalom
Kolo Szerb Kulturális Központ

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.