Ugrás a tartalomra

Szerdán bemutató az Újvidéki Színházban

2022.01.10
15:13
2022.01.11
08:15
Forrás
Pannon RTV
A közönség a Dosztojevszkij regénye alapján készült Az idióta című előadást láthatja.

A bemutatót eredetileg 2021. decemberére tervezték, de a koronavírus járvány miatt módosították az időpontot.

Pongó Gábor alakítja a regény központi karakterét, Miskin herceget, akit jósága, egyszerűsége, nyíltszívűsége miatt a vele kapcsolatba kerülő emberek lenéznek, együgyűnek tartanak. Pongó Gábor szerint egy érzelmileg is kimerítő két hónapos próbafolyamat van mögötte.

"Kb. két hete nem is követem mi történik a világban. Egyszerűen nem engedem annyira közel. Tehát, nehéz nyíltszívűnek, jólelkűnek és tisztának maradni jelen pillanatban a világban, a reál életben, amennyire ez Miskin, úgyhogy kihívás, minden szemszögből."

A darabot Andrej Cvetanovski, a szkopjei Teatar Komedija rendezője vitte színpadra.

"Mint mindig, amikor valamit színpadra viszünk, ha egy nagy regényt dramatizálunk, amely irodalmi mű, sok mindenről le kell mondani, de úgy gondolom, hogy megtartottuk a lényegét, az pedig minden kísértés, amelybe a főszereplő kerül a sötét és a világos, a jó és a gonosz témáival kapcsolatban."

A több száz oldalas, négy kötetes művet Lénárd Róbert adaptálta, a főszereplő és a rendező segítségével.

"Rettenetesen nehéz ebből egy működő struktúrát felépíteni, főleg úgy, hogy közben megmaradjon a fókusz azon, hogy megvan ez a szerelmi négyszög, amiről tulajdonképpen ez a regény szól, tehát azzal kezdődik, és azzal is van vége, de hogy közben azért mégiscsak maradjon meg valami abból a társadalmi látképből, amiről szintén szól a regény."

A darabban az Újvidéki Színház szinte teljes társulata szerepel, kiegészítve a Művészeti Akadémia hallgatóival.

Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója: "Mi úgy gondoljuk, hogy az Újvidéki Színház színészeinek többsége már egy olyan fejlettségi fokon van, amikor egy ilyen művet nem csak minőségileg, de nagyon elmélyülten meg tud valósítani. Tehát a társulatnak az érettsége is már kiköveteli, hogy egy ilyen horderejű művet is műsorra tűzzünk."

A premiert szerdán 19 órakor tartják az Újvidéki Színházban, a repríz pedig január 27-én lesz.

bemutató
Újvidéki Színház
Idióta
Dosztojevszkij

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.