Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Szerdán bemutató az Újvidéki Színházban

2022.01.10
15:13
2022.01.11
08:15
Forrás
Pannon RTV
A közönség a Dosztojevszkij regénye alapján készült Az idióta című előadást láthatja.

A bemutatót eredetileg 2021. decemberére tervezték, de a koronavírus járvány miatt módosították az időpontot.

Pongó Gábor alakítja a regény központi karakterét, Miskin herceget, akit jósága, egyszerűsége, nyíltszívűsége miatt a vele kapcsolatba kerülő emberek lenéznek, együgyűnek tartanak. Pongó Gábor szerint egy érzelmileg is kimerítő két hónapos próbafolyamat van mögötte.

"Kb. két hete nem is követem mi történik a világban. Egyszerűen nem engedem annyira közel. Tehát, nehéz nyíltszívűnek, jólelkűnek és tisztának maradni jelen pillanatban a világban, a reál életben, amennyire ez Miskin, úgyhogy kihívás, minden szemszögből."

A darabot Andrej Cvetanovski, a szkopjei Teatar Komedija rendezője vitte színpadra.

Pannon RTV

"Mint mindig, amikor valamit színpadra viszünk, ha egy nagy regényt dramatizálunk, amely irodalmi mű, sok mindenről le kell mondani, de úgy gondolom, hogy megtartottuk a lényegét, az pedig minden kísértés, amelybe a főszereplő kerül a sötét és a világos, a jó és a gonosz témáival kapcsolatban."

A több száz oldalas, négy kötetes művet Lénárd Róbert adaptálta, a főszereplő és a rendező segítségével.

"Rettenetesen nehéz ebből egy működő struktúrát felépíteni, főleg úgy, hogy közben megmaradjon a fókusz azon, hogy megvan ez a szerelmi négyszög, amiről tulajdonképpen ez a regény szól, tehát azzal kezdődik, és azzal is van vége, de hogy közben azért mégiscsak maradjon meg valami abból a társadalmi látképből, amiről szintén szól a regény."

Pannon RTV

A darabban az Újvidéki Színház szinte teljes társulata szerepel, kiegészítve a Művészeti Akadémia hallgatóival.

Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója: "Mi úgy gondoljuk, hogy az Újvidéki Színház színészeinek többsége már egy olyan fejlettségi fokon van, amikor egy ilyen művet nem csak minőségileg, de nagyon elmélyülten meg tud valósítani. Tehát a társulatnak az érettsége is már kiköveteli, hogy egy ilyen horderejű művet is műsorra tűzzünk."

A premiert szerdán 19 órakor tartják az Újvidéki Színházban, a repríz pedig január 27-én lesz.

bemutató
Újvidéki Színház
Idióta
Dosztojevszkij

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:38

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.

Népszerű