Ugrás a tartalomra

Szerdán kezdődik a Tokaji Írótábor

2016.08.08
11:17
A hatvan ével ezelőtti jeles történésekre, az 1956-os forradalomra és szabadságharcra koncentrál idén a Tokaji Írótábor, amelyet 44
A hatvan ével ezelőtti jeles történésekre, az 1956-os forradalomra és szabadságharcra koncentrál idén a Tokaji Írótábor, amelyet 44. alkalommal rendeznek meg a Tisza-parti városban, ezúttal augusztus 10. és 12. között - közölte Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke az MTI-vel. Tájékoztatása szerint az 1956-ban történtek 60. évfordulója alkalmából az írótábor résztvevői azt vizsgálják majd, hogy Magyarország 20. századi történelmének egyik legmeghatározóbb eseménye mennyire és milyen formában épült be a művészek alkotásaiba, legyen az akár az irodalom, a zene, a képzőművészet, a színház és filmművészet, a tánc. Fogalmazása szerint az írótábor résztevőinek fontos és méltó arról is beszélniük, hogy az 1956-os szabadságharc az irodalom- és történelemoktatásban elegendő mértékben van-e jelen, "vajon elégedettek lehetünk-e az eredménnyel, beépült-e kellőképpen forradalmunk a kulturális és - rajta keresztül - a társadalmi köztudatba". A rendezvény szervezőinek szándéka, hogy konkrét művek, jelenségek és folyamatok, kezdeményezések és eredmények tükrében foglalkozzanak az írótábor résztvevői a témával, külön vizsgálva 1956-ot és 1989-et, valamint az 1989-től napjainkig terjedő időszakot. A Tokaji Írótábor nagy hagyományokkal rendelkezik, az egyik legrégebbi regionális, nemzetközi irodalmi-közéleti fórum, amely a kezdetektől befogadta a különböző nézeteket valló írókat, közéleti szereplőket, hogy fejtsék ki nézeteiket, ütköztessék azokat - idézte fel az elnök, hozzátéve: Tokaj a nemzeti érzelmű és közéleti elkötelezettségű alkotók gyülekezőhelye. A hetvenes évektől itt vetődtek fel először olyan társadalmi kérdések, mint a népességfogyás, a környezetvédelem, a kistelepülések helyzete, a lakótelepi elszigetelődés vagy a határon túli magyarság sorsa, és itt foglalkoztak először a magyar irodalom jelenlétével Európában. Az írótábor elindítóinak szellemi hátterét a Tokajjal szomszédos Tiszaladány szolgáltatta, amelynek lakói ma is híven őrzik a népi írókkal - Sinka Istvánnal, Somogyi Imrével, Szabó Pállal, Móricz Zsigmonddal, Veres Péterrel - való kapcsolatuk emlékét.  
művészet
irodalom
Tokaji Írótábor
Magyar Írószövetség

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.