Ugrás a tartalomra

Szerelem, féltékenység, düh és kéj

2023.10.03
21:34
Forrás
Pannon RTV
Magyarországi rendező balettelőadása Újvidéken.

Az újvidéki Szerb Nemzeti Színház balettelőadásoknak is otthont ad. Balett-társulata szeptember végén Léo Delibes: Coppélia című darabját állította a színpadra. A mű egy furcsa bábmester és nem mindennapi bábujának történetét mutatja be ötvözve a vidámságot, a szerelmet, a haragot és a féltékenységet.

A Coppélia egy klasszikus, vidám balettdarab, mely bemutatja a legemberibb érzelmeket, mint például a szerelem, a féltékenység, a düh és a kéj. A történet főszereplői Ferenc és Swanilda, akik közös életükre készülnek, de Ferenc szemet vet az egyik ablakban ülő lányra, Coppéliára, akiről nem is sejti, hogy csak egy bábu. Próbálja elbűvölni, de a bábu közönyös marad. Swanilda azonban rájön az igazságra, és magára ölti a bábu ruháját, a hozzá tartozó maszkkal együtt, így a csere észrevehetetlen. Elváltoztatott külsejével és a bábmester cinkos segítségével megtéveszti vőlegényét. A félreértés végül kiderül, a súrlódások után a történet boldog véget kap.

A balett a táncművészetnek azon ága, amelyben a táncmozgás, a pantomim, a mimika az uralkodó elem. A cselekményt emellett a zene kifejezőeszközeivel mutatják be. A balett-táncos, testével, mozgásával és színpadi táncával fejezi ki a történéseket, a cselekményt, és mutatja ki az érzelmeket zenei kíséret segítségével. A balett a tánc nyelvét használja, melynek fontos eleme a spicctechnika. Egy-egy balett bemutatót több hónapos gyakorlás, fizikai felkészülés előz meg, majd a koreográfia minden részletének tűpontos begyakorlása.

A három felvonásos darab rendezője és koreográfusa a magyarországi ifj. Harangozó Gyula volt, aki már másodízben hódítja meg az újvidéki színpadot ebben a szerepkörben. Édesapja, idősebb Harangozó Gyula átdolgozását mutatja be a színpadon, aki ezt a kedves balettet reális irányba terelte. A nézők így egy érdekes előadással ismerkedhetnek, melyben a cselekmény legapróbb részletei koreográfiailag gondosan kidolgozottak, a cselekményes táncok és a pantomim szerves összeillesztésével. Könnyedsége és érthetősége élvezetet nyújt az egész család számára, ami a rendező elsődleges célja is volt.

Szerb Nemzeti Színház
Közügyek

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.