Ugrás a tartalomra

A szerelem nem válogat

2021.11.23
18:43
2021.11.23
20:04
Forrás
Pannon RTV
Megnyitották A híres szerbek és magyarok nagy szerelmei elnevezésű kiállítást Belgrádban.

A Köztársaság terén egy héten át lesz látható a tárlat, amelyben érdekes módon ismerkedhetnek meg a látogatók a szerb és magyar történelem kapcsolódási pontjaival.

A kiállítás 5 szerelmi történetet mutat be. A pannók II. Béla magyar király és Ilona szerb hercegnő; Dragutin szerb király és Árpád-házi Katalin; Jovan Dučić és egy magyar grófnő; Mihailo Obrenović fejedelem és Hunyadi Júlia, Milutin szerb király és Árpád-házi Erzsébet szerelmét mutatják be, felfedve számos érdekességet. A tárlatot Agyánszki Máté történész állította össze: „A legtöbb ilyen házastársi kapcsolat a középkorban dinasztikus házasságként jött létre. Az első II. Béla magyar király és felesége Ilona között született házasság volt, aminek Magyarország egyébként nagy haszonélvezője volt. Az utolsó történet pedig inkább egy anekdota, Jovan Dučić szerb költő és a hozzá köthető állítólagos magyar grófnőről.”

A kiállítás a lehető legjobb módon hirdeti, hogy a szerb és a magyar nemzet viszonya történelmi csúcson van, illetve, hogy a múltban is voltak olyan pozitív dolgok, amelyek összekötötték a két nemzetet - mondta dr. Pásztor Bálint, a VMSZ alelnöke: „Azt gondolom, hogy stílusosan szép kivitelezésben szerepelnek itt ezek a képek, ezek a feliratok, természetesen két nyelven. A lehető legjobb módon hirdetik azt, amiről mi évek óta beszélünk. Nemcsak beszélünk róla, hanem számos bizonyítéka is van, mint a vasútépítés.”

A kiállítást az MNT is támogatta.

Paskó Csaba, a Végrehajtó Bizottság tagja, MNT: „Évszázadok folyamán a kultúra, a gasztronómia és ahogy ebből a kiállításból látjuk a szerelmek összekapcsoltak bennünket. Ezt tapasztaljuk nem csak a nemesi és a királyi vérvonalban, hanem odahaza is ahol élünk, a szerelem nem válogat. Ha egy szerb és egy magyar házasságra lépnek ott is a szerelem a döntő és a fontos.”

A kültéri tárlatot Goran Vesić, Belgrád alpolgármestere nyitotta meg: „Ez a kiállítás lehetőséget ad arra, hogy megismerjük egymást és a közös múltunkat ami annyira összeköt bennünket, hogy sokat is tanulhatunk belőle.”

A kiállítás egy héten át lesz látogatható a belgrádi Köztársaság téren.

Nebojša Marjanović, a VMSZ belgrádi szervezetének elnöke: „November 30-ig, amikor mi egyébként a tevékenységünk 10 évfordulójáról emlékezünk meg Belgrádban. Ez az esemény nagyon szépen beilleszkedett. Kihasználom az alkalmat, hogy elmondjam: holnap beadjuk a kezdeményezést két belgrádi utca, az egyik a Budapesti utca, a másik pedig a Hunyadi Júlia grófnő nevet kapja. Ez az egyik olyan dolog, amivel a továbbiakban is arra törekszünk, hogy erősítsük a szerb-magyar kapcsolatokat, barátságokat.”

Az eseményen az is elhangzott, hogy Belgrádban hamarosan Hunyadi Júlia grófnéról neveznek el majd utcát.

Paskó Csaba
Dr. Pásztor Bálint
kiállítás
kiállításmegnyitó

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:19

A húsvét lényegéről gyerekeknek, játékosan

Húsvéti játékos foglalkozás tartottak a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A 2 és 10 év közötti zorkai gyerekek számára meglepetéssel is kedveskedtek. A húsvéti programot évről évre a VMSZ zorkai helyi szervezete hívja életre.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.