Ugrás a tartalomra

Szerémség története

2022.05.23
08:49
2022.05.23
16:51
Forrás
Pannon RTV
Uri Ferenc Szerémség története című könyvét mutatták be Maradékon, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szervezésében.

A rendezvényen Berta Zoltán, a Petőfi Sándor ME ügyintézője mondott köszöntőbeszédet, majd Csepregi Attila első osztályos tanuló versét hallhatta a közönség.

Ez a kötet az identitásunk jelképe, a régmúlt idők eseményeiről, Szerémségről és azoknak az embereknek az életéről, munkájáról, harcairól és gondolkodásáról szól, akik sok ezer évvel ezelőtt éltek Szerémségben - mondta Berta Zoltán: „Körülbelül 12 éve, hogy megálmodtuk, és hogy készítettük, gyűjtöttük, úgyhogy 12 év távlatából elképzelhetik, hogy igen, bizony sok nehézség volt, de túl vagyunk rajta.”

A rendezvény hangulatát a maradéki Tarcal vegyeskórus és tamburazenekar színesítette előadásával.

Erdős Rozika: „Fogunk énekelni szerémségi régi dalokat, nagyon régi dalokat, és utána ezzel megyünk a Durindóra.”

Az ilyen és ehhez hasonló könyveknek fontos közösségmegtartó ereje van, mondta Bordás Győző, a kötet szerkesztője.

Bordás Győző, író: „A tanár úr, ezt tudni kell, 95 éves, úgyhogy nem is lehet jelen, mert ágyban fekvő beteg, de örömünkre szolgál, hogy ez a könyv megjelent, és én komoly helytörténeti munkának tartom. Ugyanis rengeteg irodalmat lapozott föl és idézett is sokat, úgyhogy én úgy gondolom, hogy Szerémségről magyar nyelven ilyen jellegű könyv most jelenik meg először.”

A könyvbemutatót követően Dávid Csilla képkiállítását tekinthette meg a közönség.

könyvbemutató
Maradék
Petőfi Sándor ME

Most

11:06, Frissítve: 11:11

Verstappené a Red Bull századik pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.
10:14

Verséneklő koncertet tartottak Ürményházán

A Vajdaságban tevékenykedő három Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának együttműködésével jött létre a magyar költészet napja alkalmából megrendezett zenés műsor, amit az ürményházi Szent Anna Római Katolikus Templomban mutattak be.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.